Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Biztonsági öveket bekapcsolni, mindjárt száguldunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Melldöngetős napnak nézünk elébe.

„Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő május 20-án, pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi BB plusz-ról egy fokozattal BBB mínusz-ra javította. Ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabil.”(MTI 2016.05.20.)

Na, de honnan indultunk? Hát onnan, hogy még a Fidesz ellenzékben volt. Meg gazdasági válság is volt, az ellenzék (Fidesz) pedig minden létező módon gátolta a kormány működését. Például úgy, hogy be sem mentek a parlamentbe, hanem az utcára vitték a politikát és az embereket. Mert akkor még remekül lehetett sztrájkolni is, tüntetni is. Meg beszólogatni a kormánynak.

Hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül. A sorozatban negyedik – nagy hitelminősítő intézet általi – leminősítés egyértelműen mutatja: gazdasági fordulatra van szükség. Magyarországot, a magyar gazdaságot újra növekedési pályára kell állítani, ehhez azonban kiszámítható, hiteles és alkalmas gazdaságpolitikára van szükség. Minderre a jelenlegi kormány képtelen, ezért az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált.”(Tállai András felszólalása, 2008. 08.08.)

A dologhoz tartozik, hogy a Bokros-csomag hatására kezdett javulni az ország gazdasági helyzete, a hitelminősítők ekkor emelték Magyarország besorolását. A Gyurcsány-kormány ezt ügyesen elkezdte lebontani, ráadásul jött a nem várt gazdasági válság, amivel a kormány nem is tudott megküzdeni, átadta az ország vezetését Bajnai Gordonnak.

Jelzem, ekkor még bőven nem bóvliban voltunk. Aztán jött a Fidesz.

„A Fitch Ratings csütörtök kora délután jelentette be, hogy Magyarország adósságának besorolását egy kategóriával lejjebb, a BBB- szintre vitte le, ráadásul az újabb lerontás lehetőségét jelző negatív kilátással.”(haon.hu 2010.12.23.)

„Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett. A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre. A költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek. A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd.”( Szijjártó Péter 2010. december)

„A Fitch Ratings stabilról a leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta le Magyarország hosszú távú deviza- és forintadósi besorolását, megerősítve az előbbi BBB- és az utóbbi BBB osztályzatát.”(napi.hu 2011.11.11.)

„A Fitch Ratings hitelminősítő péntek kora délután egy fokozattal BB+ -ra, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába minősítette le Magyarország hosszú futamidejű, devizában fennálló államadósságának besorolását.”(hvg.hu 2012.01.06.)

„Magyarország stabil gazdasági alapokon áll, ki tudjuk védeni ezt a napokban tapasztalható pénzügyi támadást is. Látszik az is, hogy január 2-án még béke és nyugalom volt a piacokon és a tőzsdén, majd amikor visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek, akkor újra támadásba lendültek. Január 3-án már látszott a forinton, hogy újra támadás éri az országot„. (Selmeczi Gabriella 2011. január)

Azóta is stabil alapokon állunk. Most pedig a nagyon bóvliból sikerült kimászni öt év alatt.

A felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek – kommentálta szombat reggeli sajtótájékoztatóján Varga Mihály, hogy a Fitch Ratings visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarország államadós-besorolását pénteken késő este.”(hirado.hu/Varga Mihály 2016.05.21.)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.