Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Költségvetés 2017: Így irtja ki a családbarát kormány a népet (2. rész)

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Folytassuk a költségvetési tervezet boncolgatását. Bár a képviselőket nem igazán hozta lázba az ügy, ezért nem is nagyon fáradtak be a vitára (vagy micsodára), minket érdekel, ugyanis mint minden, ez is a mi bőrünkre megy.

A mai mesemondó ebben a kérdéskörben Tállai András, Kósa Lajos-díjas műértő és NAV-vezér. Tállai csomagja – amit az adóról nevezett el a büszke apuka – olyan össznemzeti boldogságot hoz nekünk, hogy a fal adja a másikat. Tállai természetesen elszavalta a csökkentjük az alapvető élelmiszerek áfáját kezdetű népi hülyéneknézőt, majd innen fékezés nélkül fordult rá az online-pénztárgépek hypót megszégyenítő fehérítő voltára. Kár, hogy ebből Andy Vajna és az ő kaszinói kimaradtak – ezt nem Tállai mondta, hanem csak én.

Biztosan nagyon ért Tállai András az adóügyekhez (is), de elfelejtettek szólni neki, hogy például a 2017-es költségvetésben a kormány a jóléti funkciókra szánt összeget csökkenteni fogja. Még az idei évi kiadásokhoz képest is, pedig már most sem úszunk a jólétben.

A szociális kiadások GDP-arányos összege ismét csökken. Ameddig 2009-ben (emlékszünk, akkor volt a válság csúcsa) 17,7 százalékot fordított az ország szociális kiadásokra, addig az Orbán-kormánynak ezt sikerült 14 százalékra szorítania.

A szociális segélyezésre szánt keretből két év alatt 25 milliárd forintot vont ki a kormány. Ebből ugyan akár három stadion is kijön, csak éppen a rászorulók (akiknek száma nemhogy nem csökken, hanem folyamatosan növekszik) nem jutnak segítséghez akkor, amikor szükségük lenne rá.

A rászoruló gyermekeknek nyújtott évi kétszeri ellátás kerete úgy csökken közel félmilliárd forinttal, hogy egyébként 200 forinttal emelik az ellátás összegét, illetve egy szűkebb csoportnak 700 forinttal. Tehát a kormány a jogosultak számának csökkenésével tervez feltehetőleg. Ehhez jól fog jönni a KSH új módszere, amivel helyből meg tudják majd felezni a szegénységben élők, illetve a létminimum alatt vegetálók számát. Statisztikailag.

Az önkormányzati fenntartású szociális intézmények nem kapnak több pénzt jövőre. Se. Mert előtte sem kaptak. Ezért vezették be például az önkormányzati fenntartású idősotthonlokban a létszámstopot (egyetlen új férőhely sem létesült évek óta) és ezért van az, hogy 60 idős emberre – amiből 30 súlyosan demens, fokozott figyelmet és ápolást igényel – három ápoló jut. Ráadásul az idősek száma nem csökken, hanem növekszik.

A rokkantsági ellátás 3 milliárd forinttal csökken. Nyilván, a rokkantak száma is ennyivel csökkeni fog. Már csak azért is, mert nincs pénz többre, tehát aki kilóg a keretből, bátran lehet mozgásképtelen, lehet bármi baja, az bizony munkaképesnek lesz nyilvánítva. Igaz, ez eddig is így ment. Jövőre ebben is még jobban teljesítünk.

Tehát szemmel látható a kormány azon törekvése, hogy mindenkit, a munkaképteleneket is kihajtsa a szabad munkaerőpiacra. Ami, ha lenne.

Az idősek, rokkantak jobban teszik, ha csöndesen jobblétre szenderülnek. Amúgy is ez a sors vár rájuk, mivel a házigondozáshoz jutást szintén nagyban megnehezítette a családbarát kormány, idősotthonba nem jutnak be, a kórházi tartós ápolási osztályokat kiszervezi az egészségügyből és fizetőssé teszi a kormány. Ha ez a sok jó nem lenne elég, a kórházak állapota, a szakápoló- és orvoshiány még nagyot lendíthet az egyébként is csak kínkeservesen vegetálók körülményein és kilátásain.

Az a bűnszervezet, amelyik harsonaszóval hozsannázza önmagát, mint családbarát, emberbarát, gyermekbarát kormány, a valóságban halálra, mégpedig lassú és nyomoúságos halálra ítéli a sérült embereket (mindegy, hogy gyerekről, vagy felnőttről van szó), megvonja a méltó élet lehetőségét az egyedülálló, kevés nyugdíjjal rendelkező idősektől, minden létező módon és formában igyekszik a statisztikáit javítani, hogy legyen mit lengetni az Unió és a hívek felé.

Ha ennek az az ára, hogy mozgás- és munkaképtelen embereknek 22. 800 forintból kellene megélniük, akkor a kormány szemrebbenés nélkül meghozza ezt az áldozatot.

Ha az is kell, hozzá, hogy idős emberek a tulajdon otthonukban haljanak éhen, vagy hűljenek ki, hát ez van.

Ha még az is kell hozzá, hogy rákbeteg emberek ne kapják meg azt a gyógyszert, ami akár 5-10 évvel meghosszabíthatná az életüket és a családjukkal töltött időt, akkor nem kapják meg a gyógyszert.

A kormány, amely kereszténynek, családbarátnak, gondoskodónak állítja be magát, a létező legaljasabb, legmocskosabb módon bánik el az elesettekkel, rászorulókkal. Sunyi, aljas, embertelen módon.

Ennek tudatában kellene ünnepelni a híveknek is a stadionokat, műkincseket, kisvasutakat. Úgy kellene méltatni a kormányt, hogy pontosan tisztában kell lenni vele, mi az ára ennek a pompának.

Hát ez. Ez az ára.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.