Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Költségvetés 2017: Így szívatja a családbarát kormány a népet (1. rész)

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Na, már megint mindenki léphet egyet előre. Ezt most éppen Szűcs Lajos vezérszónokolta a költségvetés vitájában. Már amennyire a kormány szokott vitatkozni, mert nem szokott. Többnyire az van, hogy az ellenzéki képviselők kérdeznek valamit, esetleg elmondják, szerintük mi nem jó és hogyan kellene, mire a kormány éppen aznapra kinevezett ezermestere válaszában kifejti, hogy a megszólaló ellenzéki politikus üknagymamája köztudottan zsebtolvaj volt, egyébiránt pedig a Gyurcsány is lop és az elmúlthatév előtti elmúltnyolcévben a mocskos kommunista, liberális anyját mindenkinek. Ja, igen. A kérdésre nem szoktak válaszolni, érvelni pláne nem.

Tehát most a jövő évi költségvetés örömére léphet mindenki egyet előre. Hajrá! Nézzük, minek fogunk örülni előrelépés közben:

Csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája  27 százalékról 5 százalékra. És tényleg! Mivel az Orbán-kormány ezeknek – nem, nem csak ezeknek hanem az összes alapvető élelmiszernek – felvitte az áfáját a kormányváltáskor érvényben lévő 10 százalékról 27 százalékra, most pedig leviszi három terméknél 5 százalékra, ez igen nagyvonalú gesztus. Főleg, mert a féltartós- és tartós tej és semmiféle feldolgozott tejtermék (TúróRudi sem) tartozik az áfacsökkentés áldásos hatálya alá. Csak a friss tej, semmi más.

Csökken továbbá az éttermi és az internetszolgáltatások áfája, mégpedig 18 százalékra. Ez internet esetében párszáz forintot jelent. Aki pedig étterembe tud járni (bár minél többen tehetnék!), az biztosan nem azonos azzal, aki havonta egyszer tud húst tenni az asztalra, az is csirkefarhát.

Itt tehát nem sikerült meglelnem az előrelépéshez szükséges lendületet. Nézzük tovább a költségvetés tervezetét, amit egészen biztosan elfogad a parlament, mivel a parlament nagy része fideszesekből áll, a kormány pedig szintén, ezzel szemben Orbán Viktor maga a Fidesz. Remélem, mindenki tudta követni a gondolatom menését.

Folytatódik a családbarát politika is: tovább emelkedik a családi adókedvezmény összege a kétgyermekes családoknál.

Szuper! Csakhogy az egy gyermekeseknél, a gyermekteleneknél mi a helyzet? Mert az egy dolog és jó dolog, ha a kormány, pontosabban az ország valami módon képes hozzájárulni a gyermeknevelés költségeihez. Viszont elsősorban a munkát kellene megfizetni, ugyanis aki mondjuk 8-10 órán keresztül áll a szalag mellett, az pont annyit dolgozik akkor is, ha nincs gyereke, ha már felnőtt a gyereke, vagy éppen két, három, öt gyereke van.

A családi adókedvezmény konkrétan azt jelenti, hogy egy háromgyerekes család esetében, ahol az egyik szülő dolgozik és ő olyan szerencsés, hogy bruttó 166 ezer forintot keres meg, gyermekenként jár(na) a 33 ezer forint adókedvezmény. De ebből 53 10 forintot tud igénybevenni, 45 880 forintot pedig nem tud. Mert nincs miből levonni.

Ha ugyanez az egykeresős, három gyermekes család nem olyan szerencsés, hogy 166 ezer forint a bruttó bevétel, hanem bruttó 110 00 forint, akkor a fel nem használt adókedvezmény már 63.800 forint. Tehát egy egykeresős, minimálbéres, háromgyermekes család ennyi kedvezményt nem tud megkapni.

Ezzel szemben Novák apuka – akiről tegyük fel, hogy képviselőként havi 1 milló forint a bruttója – havonta zsebre tudja tenni a három gyermek után járó 99 ezer forint adókedvezményt (ennyivel több pénzt fog kapni) a képviselői fizetése mellé, Kovács apuka viszont, aki napi 10 órában dolgozza ki a belét és éppen úgy három gyermekről kell gondoskodnia, mint Novák apukának, 35.200 forintot tud megkapni a 99 ezerből. A rászorult Novák család majdnem egy nettó minimálbérrel – pontosan 63 800 forinttal – kap többet havonta azért, mert az apuka jól keres.

Novák apuka:novák

Kovács apuka:kovács

Ha esetleg Kovács apuka az országosan meghirdetett átlagbért, tehát bruttó 245 500 forintot keresi meg, abban az esetben sem tudja igénybe venni a 3 gyermek után járó adókedvezményt.átlag

Ha mondjuk a Kovács család egyetlen kereső tagja közmunkából kénytelen eltartani a családját, akkor még ennyit sem ér a gyereke.

Természetesen a GYES összege nem emelkedik (kilenc éve), de szerencsére a családi pótlék összege sem. Egy fillérrel sem. Igaz, minek is? Azt megkapná a Kovács család három gyermeke is, nem csak Novák apukáé. Még a végén dőzsölésbe kezdenének.

És akkor még csak egyetlen tételt emeltünk ki a családbarát kormány jövő évre tervezett költségvetéséből. Köszönjük Korózs Lajos képviselő úrnak a hozzánk eljuttatott anyagot. A feldolgozását (nem Korózs Lajost dolgozzuk fel, hanem a költségvetési javaslatot) folyamatosan közzétesszük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.