Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Nem a pénz kevés. A pénztáros hülye és túl sok az élősködő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A miniszterek elnöke megint nagyot alakított a Kossuth rádió mára elé tolt mikrofonjába bele. Rettentően fel van ő háborodva az uniós ötleten, miszerint amelyik ország nem fogad be menekültet, az minden be nem fogadott menekült után fizessen be a kasszába 250 ezer eurót. Jelzem, én is idióta ötletnek tartom és nem is hiszem, hogy elfogadja a többség ezt a javaslatot.

Ámde. Azt mondta a mi vezérünk nagyon feldúltan, hogy micsoda rablóbanda az unió, hiszen ennyi pénzt, 250 ezer eurót egy átlag magyar ember 39 évnyi kemény munkával keres meg. Ez jól is hangzik, majdnem igaz is, de matekozzunk egy kicsit közösen.

250 ezer euro az nagyjából 78 millió forint. Az egyszerűség kedvéért ne egy ember 39 évnyi keresetének tekintsük, hanem 39 ember egy évnyi jövedelmének.

Tehát egy menekült befogadása nekünk 39 ember évi 2 milliós keresetének felel meg, ez havi 167 ezer forint. Jelzem, az átlag magyar munkavállaló rettentően szeretne keresni nettó 167 ezer forintot, de a munkavállalók legalább fele ennél jóval kevesebbet, konkrétan ennek a felét viszi haza nettóban. De merjünk nagyot álmodni és fogadjuk el a miniszterek elnökének évi kétmilliós elképzelését.

Pontosabban nem elképzelés ez, valóban ennyi az átlagbér. Csak ugye az átlagban benne van Matolcsy 5 milliós fizetése is és Mari néni közmunkás bére is. Tehát legyen évi 2 millió forint.

A felcsúti kisvasútra csak uniós forrásból 600 millió forintot szánt a kormány. Ez 300 ember egy éves átlagkeresete.

A felcsúti stadion 3,8 milliárdba került, ebből 2,7 milliárd közpénz. 1350 ember egy évi átlagkeresete.

Összességében azonban 2020-ig bezárólag a kormány 215 milliárd közpénzt kíván stadionépítésekre, ebben benne van a felcsúti és több, már elkészült, félig elkészült, vagy még csak tervezett projekt. A 215 milliárd forint az utolsó fillérig közpénz. Ez 107 500 keményen dolgozó kisember egy évi fizetése.

A Matolcsy György unortodox közpénzmágus által kézrátétellel nem-közpénzzé varázsolódott 260 milliárd forint 130 ezer ember éves fizetésének felel meg.

A kormánymédia évente 80 milliárd forintot kap a közösből. Ez 40 ezer keményen dolgozó kisember éves bére.

Orbán Viktor várba költözése alaphangon 20 milliárd forint, 10 ezer ember éves fizetése.

A paksi bővítés tervezett költsége 3000 milliárd forint. Ez másfél millió ember egy évnyi fizetése.

A magánnyugdíj vagyon szintén 3000 (háromezer) milliárd forint volt. Ennek csak egy része, 1345 milliárd ment el az államadósság lefaragására. Annak sem volt sok értelme. De a maradék összeg is 82 7500 ember egy éves fizetésének felel meg.

Végig lehetne tételesen menni azokon az összegeken, amelyek teljesen felesleges, az ország jelenlegi helyzetében tökéletesen indokolatlan luxushobbikra mentek el. Igaz, csak a látható és ismert ilyen pénzszórásokat számolhatnánk össze. Az apróbb, tíz- és százmilliós költések egy része nem került nyilvánosságra. Pedig ezekből vélhetőleg több összejönne, mint az általam kiragadott nagy beruházásokból.

Az a baj, hogy amikor azt halljuk: milliárd, kikapcsol az agyunk. Pedig érdemes lenne felhördülni ezeken. Ugyanis ha csak a fenti adatokat nézzük és hozzácsapjuk a kormánypropagandára elszórt reklámköltéseket, valamint a korrupciós csatornákon szétlopott milliárdokat, a Klik és hasonló szervezetek adósságainak rendezéséhez szükséges pénzeket, akkor bizony nagyon könnyedén kijön a végeredmény: a kormány minden évben eltapsolja felesleges, vagy még távolról sem időszerű hülyeségekre a magyar munkavállalók mindegyikének száz százalékos fizetésemelését.

És akkor még nem is beszéltünk Szijjártó Péter 167 millió forintért vásárol házikójáról, ami 84 átlagbéres évi fizetésével azonos. Vagy – visszafordítva Orbán nyelvezetére – Szijjártó Péter harmincvalahányéves korában, úgy, hogy egész életében a költségvetésből kapta a fizetését, soha nem volt állása a versenyszférában, sem vállalkozása, annyi pénzből vett házat, amennyi egy magyar kisember 84 évnyi átlagfizetésének felel meg. Persze csak abban az esetben, ha a kisember 84 éven keresztül barlangban lakik, esővizet iszik és fotoszintetizál. Mert ebbe már egy kifli megvásárlása sem fér bele.

De itt van a nemzet parókakészítője, Andy Vajna is. A neki juttatott kaszinókoncesszióknak köszönhetően sikerült bekerülnie a 100 leggazdagabb magyar listájára 44 milliárd forint vagyonnal. Nem tudni, ebből mennyi az elmúlt pár évben megszerzett nyereség és mennyi a saját, hozott vagyon (ha volt ilyen). De az biztos, hogy 44 milliárd forint 22 ezer ember éves átlagkeresete.

Mészáros Lőrinc 23,8 milliárdos vagyona 15,4 milliárddal több a tavalyinál. Tehát Mészáros Lőrinc – köszönhetően a jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktor barátságának – egyetlen év alatt 7700 ember átlagkeresetét tehette zsebre. Ez nem is lenne baj, ha nem tarolná le egyedül a piacot, megfosztva a többi magyar vállalkozót, vállalkozást a megbízások elnyerésétől.

Minden ilyen szerencsés vállalkozó számtalan családtól veszi el a megélhetést, számtalan vállalkozástól a lehetőséget. Egy dohánykocessziót nyert csókos több családot foszt meg a bevétel lehetőségétől, egy kaszinómogul vállalkozók százait a megélhetéstől.

Ezért nagyon nagy baj az, hogy legyintünk minden ilyen disznóságra, mert loptak azok is, lopnak ezek is. Mert a milliárd olyan szám, hogy azt nem is fogjuk fel. De, fel lehet fogni. Konkrétan az életünkre, a megélhetésünkre és a jövőnkre legyintgetünk. Mindannyian.

Ezekben a röpködő milliárdokban ott vannak a béremelések, a gazdaság élénkítése, az ipar és a mezőgazdaság fejlesztése, munkahelyteremtések, az egészségügy, az oktatás rendbetétele.

Nem a pénz kevés. A pénztáros hülye és lop is.