Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Aurora, Albayzin királynője

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint arról korábban írtam, három körmenet emelkedik ki a Szent Hét eseményeiből Granada városában. A város leghíresebb kerülete, az évezredes mór hagyományokkal rendelkező Albayzin.

A szűk, emelkedőkkel tarkított városrész sikátoraiban járva az embernek az az érzése támad, mintha egy másik korba tévedt volna. Szultáni paloták, óriási, rejtett kertekkel tarkított egykori kastélyok, amerre csak a szem ellát.

Ez a csodálatos környezet ad otthont a hegy kirájnőjének, Aurorának. A dombtetőn álló Testvériség templomából indul és ide tér vissza a menet.

Ugyan a menet útvonala nem igazán hosszú, de annál kegyetlenebb. Megszámlálhatatlanul sok lépcsőfokon kell a costaleroknak Aurora hatalmas szobrát a vállukon cipelniük. És ha ez nem lenne elég, a szűk sikátorokban, olykor két méternél is keskenyebb fordulókkal is meg kell küzdeniük.

Aurora templomátol, egészen a folyó deltájáig állnak, illetve ülnek az emberek. Több tízezer ember, gyerekek, felnőttek, idősek. Mindenki itt van, családok, barátok. A menet hossza jóval meghaladja az 1 kilométert.

Sokan órakat várnak csak azért, hogy akár egy pillanatra is lathassák királynőjüket.

Az elmúlt évtizedekben megváltozott Albayzin lakossága. Többszáz csigány család települt be a kivülröl ugyan lakóházaknak tűnő, de valójában barlangokat rejtő épületekbe. Ezek az újonan betelepült családok inkább Aurorát tartják saját szentjüknek, mintsem a Cigány Hegy Krisztusát.

Aurora napján az izgalom szinte kézzel tapintható Albayzin macskaköves utcáin. Az órák óta várakozó tömeg – többnyire családok – sírva köszöntik a templomból kilépő szentet.

A menetet övező utcákon fesztiváli hangulat uralkodik, százak éneklik ódáikat királynőjükhöz, akit néhol a costalerok spontán táncra perdítenek.

A menet hajnal kettőkor ér véget, de ez korántsem jelenti, hogy vége lenne a napnak. Miközben Aurora, Albazy királynője visszatér hegyi templomába, a Daro folyó partján a néma menet megkezdi útját a város katedrálisa felé.

Fotó: Lázár Gergő

Fotó: Lázár Gergő

Indulásra várva

Indulásra várva

Csak egy pillantást

Csak egy pillantást

Fotó: Lázár Gergő

Fotó: Lázár Gergő

Megérkezett

Megérkezett

Albayzin királynője

Albayzin királynője

Fontos részletek

Fontos részletek

Amerre elhalad

Amerre elhalad

Egy év várakozás után

Egy év várakozás után

Éjfélkor

Éjfélkor

A királynő hazatért

A királynő hazatért

Mezítláb is, de végig kell menni

Mezítláb is, de végig kell menni

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.