Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Micsoda embertelen, magából kifordult, nyomorult kurva világ ez?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Döbbenten olvasom a vs.hu cikkét.

A kormány úgy döntött, aki egyszerre idős, beteg és szegény, azt be kell rúgni az árokba, a szakadékba, a vonat alá. Csak így, egyszerűen. Pusztuljon mindenki, akinek baja van, viszont nincs magas nyugdíja és nincs hozzátartozója.

Kiszervezik a  kórházaktól a krónikus belgyógyászati és ápolási osztályokat, amit a köznyelv elfekvőként emleget. Itt jellemzően azokat az idős, önmagukat ellátni képtelen embereket ápolják, akiknek egyáltalán nincs hozzátartozójuk, vagy nem tudják vállalni, finanszírozni az idősotthoni ellátást.

Így korrekt, mondja elégedetten a kormány. És tök mindegy, hogy az egészségügyi államtitkár szájával mondja, vagy másvalakiével. A döntéseket a kormány, annak is egy szűk köre hozza meg.

Évente 80 ezer emberről beszélünk. Ennyien fordulnak meg ezekben a kiszervezésre ítélt ágyakban, a krónikus osztályokon. 80 ezer magatehetetlen, zömében idős, beteg, szegény ember. 80 ezer halálraítélt ember.

Mert amint átszervezik ezeket az osztályokat a szociális ágazathoz, többé senkit nem látnak el ingyen. Fizetni kell. A kérdés az, van-e miből.

Egy ma 80-90 éves ember nyugdíja eleve sem sok. Ha csak anyámra gondolok, aki 85 éves és nincs saját jogú nyugdíja, akkor nem tudok a többi olyan asszonyra nem gondolni, akik soha nem dolgoztak bejelentett állásban. Azért, mert ez abban az időben egyáltalán nem volt szokatlan, főleg faluhelyen nem. Ezek az asszonyok ápolták az idős szülőket, felnevelték a gyerekeket, gondozták a háztájit, főztek, mostak, takarítottak, állatot tartottak. Nekik most nincs nyugdíjuk, a maximális ellátás 14 ezer valahányszáz forint.

Ha egy ilyen nőnek nem maradt élő rokona, vagy a gyereke maga is idős, beteg, rokkant, munkanélküli, akkor mi van? Hogyan tudna segíteni az, aki maga is segítségre szorul?

Az ilyen ember nem tudja megfizetni az idősotthoni ellátást, sem gondozót nem tud fogadni, ellátni nem képes önmagát, nincs kire támaszkodnia. Ő hová fog menni? Mit csinálnak vele? Kiviszik a kórház udvarára, az út szélére, bedobják az árokba? Leöntik mésszel? Megvárják, hogy meghaljon, vagy azt sem?

Rengeteg részben, vagy teljesen magatehetetlen ember él közöttünk! Sokuknak nincs, aki segíthetne. Most komolyan bevezeti a kormány az aktív euthanáziát? Aki nem tud fizetni, annak fel is út, le is út? Az dögöljön meg?

Hogy van ez? Hogy lesz?

A szociális szférában már most sincs pénz. Nincs plusz erőforrás. Évek óta nem létesültek állami, önkormányzati idősotthoni helyek. Egy helyre hónapokig, de sok esetben akár évekig kell várni. Ráadásul ezek a helyek is pénzbe kerülnek. Akinek nincs 100 ezer forint nyugdíja, vagy nincs olyan hozzátartozója, aki ki tudja egészíteni a nyugdíjat, velük mi lesz?

Egy 85-90-95 éves, alig mozgásképes, 14 ezer forintos méltányossági nyugdíjban részesülő ember hová fog menni? Elárulom. A temetőbe. Már amennyiben egyáltalán lesz, aki eltemesse. Ugyanis most ezek az emberek vannak azokban az ágyakban, amelyeket kiszerveznek a kórházaktól.

Hogyan képzeli a kormányzat? Fogják őket, hazaviszik a fűtetlen lakásukba, betolják az ajtón és kész? Mi lesz velük? Őket még az ételosztásokon sem fogjuk látni, mert vagy nem is értik, hogy létezik ilyen, vagy nem képesek még a kályháig sem eljutni, nemhogy az ételosztáson órákig állni a sorban.

Arról nem beszélve, hogy vidéken, a falvakban, tanyákon jellemzően nincs ételosztás. Lehet majd rájuk fogadásokat kötni? Esetleg Andy Vajna hozzácsap a kaszinóihoz egy on-line fogadóirodát és ott megtehetjük a tétjeinket? Mari nénire? Hogy előbb hal éhen, szomjan, vagy kihűl?

Micsoda embertelen, magából kifordult, nyomorult kurva világ ez? Miféle emberek szabják a sorsunkat, az öregjeink sorsát? Hogy lesz? A kormány, az ebben az ocsmányságban részt vállalók mossák kezeiket? Ők nem tehetnek semmiről? Ez a törvény?

Mire számítanak? A társadalmi szolidaritásra? Megint? Ehhez ellátórendszer kell, szakemberek, kiépített hálózatok. Ide kevés a civil szervezetek jószándéka. Kevés az adománygyűjtés. Aki most öreg, beteg és szegény, az holnap is az lesz. Számára nincs kiút ebből.

Tényleg meg kell elázni, halálra kell nyomorítani ezeket az embereket? El kell venni tőlük az esélyét is annak, hogy méltósággal mehessenek el?

Fizetni kell még a halálért is? Hogy több jusson stadionokra, festményekre, kastélyokra? Igaz is, akikről szó van, nem fognak tüntetni, nem vonulnak az utcára. Ők már nem tudnak. Csak meghalni tudnak, nyomorultul.

Itt az a szerencsés, aki demens. Aki nem érti, mi történik. Aki nem fogja fel, hogy a tulajdon országa ítélte ilyen sorsra.

Mélységesen szégyellem magam azért, ami most történik. Hogy ide jutottunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.