Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Hogy nézel ki, te szerencsétlen?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó Péter hisztéria- és toporzékolásügyi miniszter ma Etiópiában tartózkodott (így igazoltan hiányzott a vasárnapi nyitás nyitvatartás törvényesítésének magasztos pillanatáról), mert ugyan a szélrózsa minden irányában nyitottak vagyunk, de Keleten csak nem sikerült megfogni az Isten mindkét lábát, úgyhogy menni kellett tovább.

Petike 4663,5 kilométert repült Budapesttől Afrika szívéig és igaz, hogy nem túl kellemes öltönyben és tökig nyakkendőben végigfeszengeni egy ekkora távolságot és közel 6 órát, de azt azért soha nem gondoltam, hogy egy hivatalos diplomáciai út akármennyire nem hivatalos részeseményén, ahol nem mellesleg fotók is készülnek, ilyen öltözékben fogom viszontlátni Magyarország külügyminiszterét.

Fotó: Facebook / The Ministry of Foreign Affairs of Ethiopia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy elég nevetséges közleményben utólag meg is magyarázta, hogyan történhetett, hogy a tehetséges futsalos, aki a fél világ megdöbbenésére Magyarország hírnevét öregbíti – nem tegnap óta – közelebbi és távolabbi kontinenseken, pulóverben és kopott farmerben ült le tárgyalni az etióp külügyminiszterrel:

„az etióp Külügyminisztérium által közzétett korábbi képek a reptéri fogadás során készültek, nem hivatalos találkozó keretein belül.” 

Szijjártónak van öltönye és nyakkendője is, küldtek róla fotót:

Tedros Adhanom Ghebreyesus etióp külügyminiszter, Szijjártó PéterFotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium/Paczolay Máté

Mivel tehát egy idegen ország idegen külügyminisztériuma, idegen, ellenben hivatalos közösségi oldalára töltötte fel a képeket, azt gondolom, hogy magasról leszarom, hogyan magyarázzák ki azt a mérhetetlen tiszteletlenséget, amit Szijjártó prezentált.

Ugyanis ezen az afrikai kiruccanáson, ahova állítólag üzletembereket is magával vitt ez a családi összefogással el- és kitartott pojáca arról mesélt, hogy Etiópia a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, Addisz-Abeba pedig Afrika fővárosa is, ezért kell nekünk nyitni rendületlenül. Mivel Magyarországon már minden frankó, ezért a jövőben az etióp tömegközlekedésbe ruházunk bele mi nagyon az Eximbank bevonásával. Amely Eximbank – amikor éppen nem Andy Vajna tévévásárlásait és egyéb disznóságokat finanszíroz – 28 millió dolláros (!) hitelkeretet nyitott az Etiópiában piacra lépő magyar vállalatok részére.

Mivel Etiópia tehát egy kurva jó helye a földolyónak (igaz, én úgy tudom, hogy az egyik legszegényebb és legveszélyesebb, ahol a virágzó nyomor ellenére fegyverkezésre költik a bruttó hazai termék igen jelentős részét) és Magyarországnak érdeke fűződik ehhez a rohamosan fejlődő térséghez, és talicskázza is oda a pénzt rendesen, hogy a büdös francban lehet így felöltözve megérkezni? Hogy lehet egy külügyminiszternek bárhova így megérkezni, ahova nem családi nyaralás keretében utazik?

Nem tettem volna szóvá ezt a diplomáciai protokoll legalapvetőbb szabályai ellen irányuló merényletet (amire nincs mentség akkor sem, ha a külügyminisztérium elmagyarázza, hogy a két ország hivatalos zászlaja előtti üldögélés, ami felkerül a világhálóra, az nem hivatalos találkozó, csak egy doboz papírzsebkendő feletti pletykaparti), ha Szijjártónak nem jutott volna ideje hisztérikusan kikérni magának megint valamit.

Most konkrétan azt, hogy a luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn egy német lapban bírálta a magyar miniszterelnököt és a magyar migrációs politikát. A déli nyitás szellemében – Magyarországot pulcsi-farmer kombóban képviselő – Szijjártó azt kérte ki magának és a magyar embereknek, hogy Helmuth Kohl korábbi német kancellár és Orbán jövő keddi találkozójával kapcsolatban Asselborn rejtélyesnek véli, hogy egy olyan vérbeli európainak, mint Helmut Kohlnak „ilyen kétes alakokat kell fogadnia.”  

Péter, aki arra nem volt képes, hogy egy diplomáciai tárgyaláson, ha sehogy másképp nem képes rá, legalább öltözetével megmutassa, hogy tiszteli a tárgyalópartnerét, „elfogadhatatlannak és európai politikushoz méltatlannak” nevezte a luxemburgi politikus véleményét. És ha már elkezdte a szájkaratét, akkor egyúttal felszólította Jean Asselbornt, hogy „fejezze be az európai szabályok betartása elleni lázítást.” Főleg, hogy Orbán Viktort egymás után kétszer nagy többséggel választották meg a magyarok.

Ide figyelj, Péterke! Eltartott ujjú diplomáciai modoroskodásod és fürdős kurvákat idéző hisztériázásod se nem európai, se nem méltó senkire nézve. Orbán Viktort egyáltalán nem a magyarok többsége választotta miniszterelnöknek, de hogy ez nem zárja ki azt, hogy kétes alak lehet, az egészen biztos. Mivel Asselborn veled ellentétben ismeri a diplomácia alapvető szabályait, finoman fogalmazott és nem azt mondta, hogy az Európai Unió polgárainak pénzén élősködő, korrupt, populista szarházi a te szeretett főnököd, hanem csak annyit jegyzett meg, hogy egy nem túl bizalomgerjesztő figura. Aki minden európai szolidaritási akcióból kivonja magát, de a markát tartja és háborús pszichózisban tartja a népét.

Ha már mindenáron ragaszkodsz hozzá, hogy jobban pattogj, mint a kecskeürülék a deszkán, legalább húznád ki néha a fejedet Orbán Viktor hátsójából és próbálnál önállóan gondolkodni. Miféle európaiságot kérsz számon bárkin is te, aki még mindig nem érted, hogy a diplomáciában az anyázásának is van kultúrája és bármilyen sötét afrikai országba megyünk, nem tévesztjük össze a futsal-pályával. Neked fogalmad nincs arról, hogy mit jelent európainak lenni, de urad és parancsolód javára írom, hogy ő még Ulanbatorban se merészelt ilyen öltözékben megjelenni.

Péter, ne cifrázzuk: továbbra is szégyen és gyalázat, hogy te Magyarország külügyminisztere lehetsz. És nem tudom, melyik a nagyobb tragédia, hogy farmerben mész oda, ahol mindenki más öltönyben van, vagy hogy még mindig nem érted: aki Európa pénzén dőzsöl úgy, hogy közben kelet és dél fele kacsintgat és sáros gumicsizmában rúgja rá az ajtót minden egyes nap az európai értékekre, annak a legjobb lenne csendben maradni. Na, az lenne az igazán európai és méltó.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.