Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És akkor Kovács apuka megköszöni a kormány végtelen jóságát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Éljen, mindjárt megújul a közétkeztetés. Mert azt is államosítja a kormány. A cél az, hogy a legméltányosabb áron a legjobb minőségű étel kerüljön az asztalra megfelelő mennyiségben. Emellett arra is törekszenek, hogy a lehető legtöbb forrás közvetlenül és egyértelműen jusson el erre a célra, és ne olyan szereplők között vesszen el a ráfordított összeg, akik nem ezt szolgálják. Ezt nem én mondom, hanem a közpropaganda.

Merthogy eddig úgy volt, hogy a sok rohadék élősködő cég keresni akart az üzleten és haszonra hajtottak. De mostantól ez megváltozik és hurrá lesz.

Lefordítom magyarra: kell az elvtársaknak ez a piac is, mert lassan elkopnak a kiosztható javak. A földek fogynak, a trafikok, bankok, kaszinók már gazdára találtak, a turisztika és vendéglátás kell a családnak. Marad ami marad, azt kell szétdobni. Például a közétkeztetés, annak is az érdekes része: a beszállítói piac.

Mert hogy normáliséknál az úgy működik, hogy egy megbízásért többen versenyeznek. Az egyébként tök normális dolog, hogy profitot is akar termelni egy cég, ugyanis azért dolgozik az ember – meg egy vállalkozó, vállalkozás is – hogy pénzt keressen vele. De ennek a profitnak vannak korlátai, hiszen egy nyílt piac lényege az, hogy akkor az enyém egy megbízás, ha én teljesítek gyorsabban, jobb minőségben, kedvezőbb áron. Tehát beszállítóként nem fel, hanem le kell nyomnom az árat, különben kipottyanok a lehetőségből és viszi a boltot az, aki olcsóbban, jobbat kínál. Kivéve persze azt az esetet, amikor a korrupció működteti a rendszert, mert akkor az a fontos, hogy kit ismerek, ki a rokonom, kit és mennyivel kenek meg. De ez rendőrségi ügy, nem normál piacműködés.

Na, ebbe teszi most bele a lábát a kormány, a mindig, minden ilyen alkalommal előadott hazugságot lengetve magasan a feje felett. Hogy majd az dejó lesz, ha ő fog beszállítani. Mert annyira jó lett, mióta egyentankönyvből hülyítik a gyerekeket, amely tankönyvet semmivel sem olcsóbban, ámde sokkal rosszabb minőségben állít elő az a kiválasztott, aki tudja, kit kell ismernie. Ahogy a trafikok is mennyivel jobbak, mióta nem lehet cigit kapni a boltban, az újságosnál, hanem csak az államiban. Meg a kaszinó is sokkal jobb, mert Vajnáné például hogy tud örülni a szép ékszereknek. A parasztok is örülnek, főleg, amelyik nem jutott földhöz. De szerencsére aki igazán nagy paraszt, az szakított. Gondoljunk csak a felcsúti gázszerelő-polgármester-disznótenyésztő-élményparkos-pékséges-vasútépítő univerzális üzletemberre.

Na, pont ennyire lesz jó az államosított közétkeztetés is. A piaci szereplők kiütésével az a néhány beszállító marad, akit majd a kormány szeret valamilyen okból. Például Lőrinc barát garantáltan beszállíthat majd, mert amúgy is van péksége is, vágóhídja is és lesz tejgazdasága és minden, ami szem-szájnak ingere. Ha a kormány egyet gondol és a kulturált alkoholfogyasztást is beveszi a tantervbe, akkor mindjárt a szűken vett kormánykörökből több beszállítót is el tudok képzelni hirtelen.

Miután a kormánynak komoly törekvése az, hogy semminek ne derüljön ki a valódi ára, tehát az az összeg, amit közpénzből kifizetünk – mint például a tankönyvpiac államosítása esetében – ezért célszerű összemosni mindent mindennel. Az étkezés egy részének ingyenessé tételével végleg eltüntethetőek az adatok, miközben kár tapsikolni, mert azt is mi fizetjük az adónkból. De így legalább majd nem tudjuk, mennyit fizetünk és legfőképpen nem tudjuk, pontosan kinek is fizetünk.

Mondom érthetőbben. Ha a Kovács apuka eddig napi 300 forintot fizetett a menzáért az iskolában, az államosítás után pedig napi 280 forintot fog fizetni, akkor ő örülni fog, mert csökkent az ár. Azt ő már nem tudja, hogy ami eddig 300 forinba került, az most 430 forint, csak a különbözetet nem közvetlenül kérik tőle, hanem elveszik az adójából. Abból a pénzből, amiből mondjuk a kátyúkat kellett volna megjavíttatni, vagy a kórházi fűtést korszerűsíteni, vagy amiből az iskola tetőszerkezetét kellett volna kijavítani. Tehát Kovács apuka boldog, Kovács anyuka belehajt a ki nem javított kátyúba és kiszakad az autó kereke, Kovács nagymama tüdőgyulladást kap a kórházban, miközben a vérnyomását igyekeztek beállítani, Kovács Pistike fejére pedig csendesen folydogál a hólé a lyukas tetőn keresztül.

A szép ebben az, hogy valószínűleg Kovács apuka még meg is fogja köszönni a kormány végtelen jóságát.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.