Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Gumicsizmás kolbásztöltők a terror ellen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az a helyzet állt elő április elsejére, hogy Pintér Sándor titkosított olajszőkítő belügyminiszter vezetésével elkészült a terrorellenes akcióterv, amiről Orbán Viktor hiányában ugyan, de ezen a szép napon tájékoztatták az ellenzéki frakcióvezetőket.

  • Egyfelől szó van egy új információs központ – Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) – létrehozásáról, amelynek feladata lesz az egyes szakszolgálatok és felderítő szervek által összegyűjtött információk és adatok rendszerezése, kielemzése, értékelése.
  • Másfelől szó van egy olyan javaslatról is, amely szerint „akár kétéves szabadságvesztéssel is büntethető, aki az információs társadalommal összefüggő olyan szolgáltatást vesz igénybe, ami a felhasználók között titkosított kommunikációt biztosít.” Ez annak tükrében különösen nevetségesnek hat, hogy tegnap Kövér László innovációs díjjal tüntette ki a CryptTalk hívástitkosító alkalmazás fejlesztőit. Vagyis a nagyon hülye kormány betiltaná és büntetné az alkalmazást igénybe vevőket, miközben díjazza annak kifejlesztőit.
  • Harmadrészt a BM kötelezővé tenné a mobil- és az úgy általában vett telekommunikációs szolgáltatók számára a titkos üzenetek tartalmához való hozzáférés biztosítását például a titkosszolgálatoknak. A szolgáltatónak megkeresés esetén el kellene árulnia még az ügyfél azonosító adatait és a regisztrációhoz használt IP-címét is. Amennyiben nem teszi meg, vétséget követ el, és szintén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
  • Negyedrészt Pintér Sándor többletjogainak biztosítása érdekében a kormány javaslata szerint a terrorfenyegetettség fokozatától függetlenül lehetőség nyílna arra, hogy „indokolt esetben” (bármit és akármit jelentsen is ez) tömegrendezvényeket is betilthassanak.
  • Továbbá korlátozhatná a veszélyes áruk szállítását, ha hármas vagy annál magasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, akárcsak a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek tevékenységét is, azt már kettes vagy annál magasabb fokozatnál.
  • Nem utolsó sorban megengednék a rendőrségnek, hogy például „az állam működése szempontjából kiemelkedően fontos” (jelentsen ez szintén akármit), a kormány által kijelölt helyeken speciális „képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el, és felvételt rögzíthessen”.

Azért, hogy ne haljunk meg hülyén, ha már kénytelen vagyunk tudomásul venni, hogy a hülyeség egyébként jól fizető és kifizetődő eszköze is lehet egy ország kormányának, nézzünk néhány tényt, ami megmagyarázza a soron lévő akciózás teljesen felesleges, indokolatlan, nem utolsó sorban veszélyes voltát.

Van nekünk egy 1994. évi törvényünk a Rendőrségről, meg egy 1995. évi törvényünk a nemzetbiztonsági szolgálatokról. Ezekből a jogszabályokból nagyjából kiderül – nálam okosabb emberek érvélésére is hivatkozva -, hogy egyrészt milyen széleskörű felhatalmazással bírnak ezek a szervek, hogy másrészt (deduktív-komparatív következtetés) Európában az illetékes szervek sehol nem rendelkeznek ilyen mértékű jogosítványokkal és hogy harmadrészt Magyarországon a legkevésbé hatékony az ellenőrzési lehetősége annak, mit művelnek valójában a titkosszolgálatok. Más szavakkal: nincs olyan szervezet, amely szisztematikusan ellenőrizné, hogy a titkosszolgálatok által az egyénekről tárolt információk a jogszabályoknak megfelelőek-e. Ezért nagyjából csak sejthető, hogy már most is körülbelül azt tesznek, amit nem szégyellnek.

Miután ez a két törvény kimerítően szabályozza a titkos eszközök hatósági alkalmazását – mind a bírósági engedélyhez kötött (telefonlehallgatás, levelezés, magánlakások megfigyelése), mind a bírói engedélyt nem igénylő (közterületen való megfigyelés) titkos eszközökét -, és miután ezek a felhatalmazások a gyermekprostitúciótól a kábítószerhasználaton át a szervezett bűncselekményekig mindenre kiterjednek, egyetlen kérdést kellene megválaszolnia a kormánynak, amit a hisztériakeltés hevében nem sikerült egyetlen jogászuknak sem: egészen pontosan mi az a jogi szabályozás, ami jelen pillanatban akadályozza a magyar rendőrséget, az egyéb szerveket és Pintér Sándort abban, hogy a megvédésünk ügyében hatékonyan eljárjon? Arra különös tekintettel, hogy a mobilszolgáltatóknak már most is kötelező kapcsolódási pontot biztosítani a titkosszolgálatok számára.

Amellett, hogy politikailag nem elhomályosult szakemberek szerint egyáltalán nincs semmiféle akadálya annak, hogy a propaganda és az indokolatlan többlethatalom megszerzésére irányuló vergődés helyett egyszerűen csak a munkájukat végezzék, az I. Orbán-kormány idején (1999-ben) létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK) állítólag most is létezik és – mint a neve is mutatja – a szervezett bűnözéssel kapcsolatos információkat gyűjti, elemzi, értékeli.

Nagy kérdés, amit szintén nem sikerült megválaszolni, hogy miért kell a nem megfelelő információáramlásra hivatkozva más néven létrehozni ugyanazt a szervet, ahelyett, hogy a meglévő hatáskörét kiterjesztenék a terrorizmussal kapcsolatos információk begyűjtésére is? A terrorizmus Pintér szerint nem szervezett bűnözés? Ráadásul a legtöbb információgyűjtő szerv ma már a BM alá tartozik, tehát adja magát az újabb kérdés: Pintér miért nem tudja hatékonnyá tenni az információáramlást az általa irányított intézmény alá tartozó szervek szintjén és miért kell új törvény, új infrastruktúra? Ha egy kalap szart nem ér az, ami most van, az újonnan létrehozott mitől lesz jobb?

Teljesen felfoghatatlan továbbá, hogy miért hasznos, ha potenciális veszélyekre hivatkozva (értsd Pintér-Orbán szerint indokolt eset) blokkolják az internetet vagy a telefonforgalmat. Arról nem beszélve, ha már megtörténik a terrorcselekmény, akkor egyenesen katasztrofális lehet. Aki a rothadó narancs helyett az agyát használja, az pontosan látja: az ilyen intézkedések – megspékelve a titkosított kommunikációt biztosító alkalmazások (és ez nem csupán a mobiltelefonos alkalmazásokra vonatkozik) használatával – távolról sem a terroristák elfogását és a terrorcselekmények megelőzését könnyítik, hanem a felhasználók, polgárok személyes adatait szolgáltatják ki a bűnözőknek. És nem utolsó sorban a mélyen megvetett uralkodó hatalomnak.

És ezzel el is érkeztünk a végkifejlethez: ennek az egész terrorellenes kormányzati akciózásnak a legkevesebb köze éppen a terrorizmushoz van. Egyfelől az a baj, hogy olyan emberek írnak törvényt, akik legjobb esetben is a hatékony kolbásztöltéshez tudnak érdemben hozzászólni. A sokkal nagyobb baj, hogy a terrorizmus alábecsülése és a hisztériakeltés között nem sikerült, mert nem is akarták megtalálni a normális, ésszerű mértékegységet.

Ellenben hadat üzentek saját polgáraiknak és olyan aránytalan és indokolatlan extra-felhatalmazást követelnek most maguknak, aminek célja totális kontroll alatt tartani azokat, akik szívük szerint már tegnap elzavarták volna őket a pics*ba. Olyan emberek, akiknek egy sms elküldése is komoly problémát okoz, akik helyett Csicska Bertalanok nyomkodják a gombokat, akiknek fogalmuk nincs a router, az internetbank, vagy az e-mail szolgáltató szavak jelentéséről, azt próbálják beadni a birkáknak, hogy a számukra is felfoghatatlan alkalmazások betiltása majd jól beszaratja azokat, akik ellen irányul mindez, és akik egyébként is többszörös lépéselőnyben vannak mindenféle technikai vívmány terén a kockásfüzeten szocializálódott szotyola-köpködőkhöz képest.

És akkor arról még nem is szóltam egy szót sem, hogy ez a terrorellenes útszéli bohóckodás azt is jelenti, hogy bármilyen nem kormánypárti rendezvényen, ahol nagyobb tömegek vennének részt, mint egy fideszes nyugdíjasklub teadélutánjain, az terrorveszélyre hivatkozva betiltható lesz. A törvénytisztelő, nem fideszes állampolgár pedig bármikor vegzálható.

Igaz, hogy április elseje van, de ez senkit ne tévesszen meg. Ez történik itt és most. 2016-ban. Ha Orwell élne, most elszégyellné magát. Kérdés, hogy azok mikor fogják, akik akarták vagy hagyták, hogy ez így legyen.

Frissítés: A Fidesz szerint sikeres volt a fideszes ötpárti egyeztetés a terrorellenes akciótervről. Kedden folytatják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.