Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Összezárva Habonnyal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„(…) egy televíziós műsorkészítő, ha integer személyiség, nem tekinthet el attól a közegtől, amelyben a produktuma helyet kap, nem legitimálhat a jelenlétével olyan törekvéseket és magatartásokat, amelyeket mélységesen megvet és elítél.

(…) az elemi szakmai és erkölcsi szabályokra ily’ mértékig fittyet hányó közegben nem szabad dolgozni, azaz minden érintkezési felületet is meg kell szüntetnem azzal a tévécsatornával, amely tudtomon és akaratomon kívül rossz híremet kelti, kikezdi a szakmai és emberi hitelességemet.

Nem leszek tehát a TV2 új Napló-jának riportere, sőt, legnagyobb sajnálatomra arról is lemondok, hogy folytassam az Összezárva Friderikusszal-t.

A nézőktől pedig, akik szerették ezt a műsort, elnézést kérek, azok nevében is – mert ők úgysem fogják megtenni –, akik ismét, nem először, olyan helyzetet idéztek elő (a TV2-nél), amelyet tisztességes és professzionális műsorkészítő már nem vállalhat.”

Ennél kulturáltabban és korrektebben senki nem fogalmazta meg az elhabonyizált-elvajnásított  – és mint az utóbbi napok eseményeiből kiderült – a moralitás és szakmaiság pöcegödrébe süllyedt TV2 nevű szennycsatornával kapcsolatos miheztartást. Friderikusz Sándorról a Blikk (és a Blikk nyomán a komplett magyar sajtó) írta meg tegnap, hogy a TV2 új Naplójának riportereként tér vissza a csatornához.

Ahol – mint mai nyilatkozatában írja – az Összezárva Friderikusszal című műsor áprilisi folytatásához már minden előkészület megtörtént, és bár a következő kilenc adásra szóló szerződést még nem írta alá, az első felvételt most hétvégére tervezték. Nos, ebben a kontextusban értelmezendő a Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima-díjas televíziós újságíró fenti elhatárolódása a kormány egyik legszégyenletesebb, legvállalhatatlanabb propagandacsövétől.

És most nem azért beszélek Friderikuszról, mert a szívem csücske volna, vagy esetleg hősként akarnám ünnepelni, ellenben bármikor készséggel elismerem szakmai teljesítményét és tehetségét. Azt hiszem, ez volt az egyetlen vállalható lépés a részéről, amely jóval túlmutat Friderikusz Sándoron.

Az ő szakmai becsülete – mint egyébként mindazok becsülete is, akik a napokban futószalagon mondanak fel a TV2-nél – sokkal többet ér annál, minthogy a magyar adófizetők pénzéből kilóra felvásárolt, Habony Árpád szipákolós lázálmaiban elképzelt, a bulvárgagyit a politikai indíttatású karaktergyilkolással összekötő morális fertővel közös nevezőre lehetne hozni.

Azért beszélek Friderikusz kapcsán a TV2-ről, mert ideáltipikus látlelete a magyar közéletnek, amelyben dillettáns, gerinctelen emberek kerülnek vezetői, tulajdonosi pozíciókba és irányítják a szervilis, önálló gondolkodásra képtelen alattvalók tömegeit.

Nem beszélnék Friderikusz és senki más kapcsán sem a TV2-ről, ha egy kereskedelmi csatornáról lenne szó, amely saját forrásokból, szakmai elvárások mentén csinál azt, amit akar. A TV2-ről azért kell beszélni, mert a szakmát telibefosó, politikai megrendelésre dolgozó, közpénzből finanszírozott csatornáról van szó, amelyet állami bankhitelből vásároltak és állami hirdetésekből tartanak fenn. Azért, hogy azt műveljék, amit Pukli Istvánnal, vagy Juhász Péterrel műveltek és amit eljövendő ellenségekkel minden bizonnyal művelni fognak. Egy olyan pártcsatornán, ahol a Corvinus Egyetemen oktató, Kunfalvi Nóra névre hallgató senkiháziak mossák az agyakat estéről estére.

Felfoghatatlanul sok állami hirdetést nyomtak a TV2-be már tavaly is (Fotó: Innen)

Ebben az értelemben Friderikusz lépése példaértékű, hiszen pontosan azt dörgöli az adóforintokkal visszaélő hatalmasok pofájába, hogy pénzzel nem lehet megvenni mindenkit. Friderikusz azt üzeni, hiába a migránsozásba, gyűlöletkeltésbe invesztált milliárdok, igenis lehet nemet mondani ennek az elvtelen rendszernek.

Lehet szeretni, vagy nem szeretni, Friderikusz vérprofi szakember (még a ripacskodását is megbocsátom) akihez hasonlót nemigen sikerült kitermelni az utóbbi években ezeken a tájakon. Határozott üzenete annak a TV2-nek szól, amelynek néhány nap alatt sikerült mindenkori önmagát alulmúlnia és amely minden ellenkező irányú, habonyi igyekezet ellenére a nagyon csúfos bukás felé tart. Ebbe a butító, primitív közegbe semmilyen módon nem illeszkedik Friderikusz intelligenciája és tehetsége, hogy ő is felállt ebből a pocsolyából, mindenképpen reményt keltő egy olyan országban, ahol miközben tíz ember elgondolkodik azon, ami körülötte történik, további száz szarik rá.

A TV2-t lassan a kutya nem nézi, mert még azoknak is felháborodik a gyomruk tőle, akik azelőtt pont leszarták a politikát és a közéletet. A magyar kormány TV2-nek nevezett gyomorforgató üzlete Andy Vajnával – amihez sokan mások mellett Friderikusz sem adja többé a nevét – azt jelzi, hogy ez az ország akarata ellenére még egy ideig Habonnyal és az ő beteg, mocskos, arrogáns tanácsaival kénytelen összezárva létezni.

Jut eszembe: tudja valaki, hogy Tiborcz István, azaz Orbán Viktor veje, Habony Árpád és Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója mégis miről beszélgethetett ma Budapest egyik exkluzív vendéglátóegységében? Mert ugyan nem tartunk igényt a munkájára és a tanácsaira (by Lázár János), de lépten-nyomon beleütközünk. Vajon megtudjuk valaha, hogy miért kellett összezárva lennünk ezzel a közpénzen élősködő parazitával?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.