Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Orbán a fekete fólia mögött

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem meglepő ugyan az, amit a magyarnarancs.hu hozott nyilvánosságra, de feltétlenül elgondolkodtató.

Orbán Viktor március 15-i szónoklatának körülményei, a beszéd előkészületei egy erősen paranoid, nagyon, de nagyon szánalmas vergődés díszleteit mutatják be. Egy elméletileg demokratikus ország elméletileg köztiszteletnek és közimádatnak örvendő vezetője vaskerítés és fekete fólia mögé bújva szónokolt a kiválasztott párszáz rajongónak.

Maga a szónoklat is rémes volt a maga bárgyú, semmitmondó, az ünnep valódi jelentését figyelmen kívül hagyó migránsozó retorikájával. Rossz volt nézni a miniszterek elnökének kínlódását, tétova tekintetét. Rossz volt hallgatni az olykor sikoltásba ívelő monológ elcsépelt, agyonhasznált, értéktelen szólamait. Most pedig rossz látni a belterjes állami ünnepség előkészületeit, a vezért az ország lakóitól elkerítő vasrudakat, az átláthatatlan fekete fóliát, amit a kormányfő és a szavazók közé húzott a gondos udvartartás.

Gondos és rettegő udvartartás. Habár újra és újra Orbán neve kerül elő, de nem ő az egyedüli bűnös abban, hogy itt tart ez az ország, ahol. Kétségtelen, hogy ő az a bizonyos fej, amitől bűzlik itt minden, de egyedül senki nem képes elfoglalni, elnyomni és kirabolni egy egész országot. Ahhoz bizony kellenek társak. Haszonleső, pénz- és hataloméhes, bárkin és bármin átgázoló társak.

Mint minden ilyen rendszer, ez is kitermelte és kitermeli az ilyen szervilis alakokat. Ők fűzik aztán a sötét fóliát a kerítés rácsai közé, hogy a vezér véletlenül se szembesüljön a valósággal. Nem tudom, mi lehet a gondosan zárt ajtókon belül. Orbán már évek óta nem szerepel nyilvános eseményen, nem vállal interjút, nem ül le vitázni más politikusokkal. Csak szónokol és kinyilatkoztat. Mára talán külön újságot nyomtatnak, külön weboldalt készítenek neki? Hogy nehogy ideges legyen?

A személyi kultusz soha nem jó jel. Amikor valaki elkezd komolyan hinni abban, hogy ő mindenhez ért és mindenkinél jobban ért mindenhez, amikor nem hallgat másokra és nem is bízik meg senkiben, akkor van az, hogy minden döntést magának akar. Így talán nagyobb biztonságot remél, de ilyen biztonság nem létezik, mert nem kívül van az ellenség, hanem belül.

Kívül a szolgahad van. Talán éppen Orbán fogalmazta meg tökéletesen, bár ő nem a saját helyzetére gondolt: gazdatest és paraziták. A miniszterek elnöke a gazdatest, a körülötte szorgoskodók az élősködők. Önmaguktól ők soha nem juthatnának olyan pozíciókba, soha nem gazdagodhatnának a tulajdon tehetségük és képességeik alapján olyan ütemben, ahogy ezt a kormányfőre tapadva megtehetik. Nem tudják leváltani, kicserélni a gazdatestet, nem tudnak átugrani egy másikra.

Nincs másik. Orbán van, aki önmagában egy szekta fő alakja. Nem a politikája, nem az elvei, nem a nézetei vonzóak a híveknek, hanem ő maga. Ezért pótolhatatlan. Egy kommentelő írta és mélységesen egyetértek vele:

Ha Orbán élő adásban enne meg egy kisgyereket, perceken belül többezer híve írná a közösségi oldalára: Kedves egészségére, drága miniszterelnök úr!

Ezért vigyázni kell rá, óvni kell mindenáron. Mert az ő hatalmától sokak egzisztenciája, vagyona függ. Hogy mi zajlik a háttérben, arról csak találgatni lehet. Ahogy arról is, mi zajlik az uniós színfalak mögött. Lehetséges, hogy nem csak nekünk szólt az a migrációs kommunikáció, hanem az Uniónak is. Meglehet, hogy a jelentése ez volt: tudok én kínos lenni nektek, tudok olyan helyzetet teremteni a visegrádi országokkal közösen, amit nem tudtok kezelni. Ha Orbánnak sikerült esetleg valami olyan alkut kötnie, ami a migrációs cirkusz és a visegrádi országok lecsillapítása fejében további forrásokat biztosít Magyarországnak a 2018-ban kifutó támogatások pótlására, akkor nekünk harangoztak.

Az a pénz, ahogy az eddigi támogatások sem oda folynak, ahová kellene folyniuk. A szorgos udvaroncok addig fognak egyre magasabb kerítést építeni az aranytojást tojó tyúkjuk köré, ameddig érdekük ezt diktálja. Ha kell, több réteg fekete fóliát, hangszigetelő falat építenek, ha kell, patyomkin-falvak sorát húzzák fel. Mert ha bukik a vezér, buknak ők is vele. Ha ők buknak, szakad a háló, lerántják egymást. Ezt szeretnék megakadályozni mindenáron. Ezért kell a kerítés, a gondosan válogatott közönség, a terrorelhárítók őrizete, a rövidre fogott, gyorsan eldarálható szónoklat, a hazug média.

Nem hiszem, hogy a miniszterek elnöke ebből bármit is érzékel. Vigyáz rá a környezete, hogy ez ne történhessen meg. Elég, ha ők érzékelik a bajt.

A jó hír: félnek és okkal félnek. Bizony, talán ideje feltölteni az átláthatatlan fólia készleteket és magasabbra húzni a kerítést, mert nincsenek biztonságban. Ne is érezzék magukat biztonságban. Egy pillanatig sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.