Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Államilag támogatott nemzeti átb*szás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap benyújtották, ma már meg is szavazták, nincs mit ezen szarozni napokig-hetekig. Rogán Antal propagandaminiszter (!) kezdeményezésére – az országgyűlés egyszerű többségének támogatásával – a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozásáról szóló agymenés törvényerőre emelkedés előtti állapotba került.

Közérthetőbb megfogalmazásban nevezzük államilag kitömött lakás-piramisjátéknak, avagy nemzetileg támogatott, már most valószínűsíthető csalás-lopás-harácsolásnak. A lényeg, hogy a minden idők egyik legsúlyosabb jogszabálya versenyben mindenképpen díjnyertes darabról van szó.

Úgy látom, az történik, hogy már a kormány is cikinek érzi csak simán lenyúlni a lenyúlnivalót, ezért csempésznek egy kis izgalmat a szürke hétköznapokba. Teljesen életszerű a dolog: Rogán Antal egy reggel úgy ébredt, hogy létre kellene hozni ezt a „nemzeti otthonteremtési közösség” című jogi személyt, amely szerinte legalább tíz, legfeljebb 15 évig kellene hogy működjön.

A konstrukció tevékenysége saját tagjai részére történő előtakarékossági befizetések szervezésére és kezelésére, az időlegesen szabad pénzeszközök befektetésére, valamint új lakóingatlan vásárlása érdekében teljesített kifizetésekre terjed ki. Vagyis aki él ezzel a fantasztikus lehetőséggel, annak vállalnia kell meghatározott összeg befizetését, a közösség pedig sorsolással (!!!) jelöli ki, hogy kinek előlegezi meg kametmentesen a lakásvásárláshoz szükséges összeget. A lényeg, hogy a hiányzó befizetéseket az állam az adófizetők pénzével pótolja ki. Az állami támogatás mértéke a tagot terhelő befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi huszonötezer forint.

Önmagában ez már így is kurva nagy baj, nem beszélve arról, hogy Matolcsy Nemzeti Bankja látja el a hatósági felügyeletét ezeknek a közösségeknek. Ilyen szempontból nagy kérdés, hogy kérdés, hogy az MNB feladatait meghatározó kétharmados törvényi rendelkezést (MNB törvény) nem bővíti-e alaptörvény-ellenesen ez az egyszerű feles törvény, amikor a nemzeti otthonteremtési közösségek hatósági felügyeletét az MNB-hez telepíti.

Mivel kicsire nem adunk, itt vannak a nagy dolgok: Rogán javaslata nyilván nem mindegyik nemzeti otthonteremtési közösségnek biztosít állami támogatást, hanem csak azoknak, amelyeket „megbízható szervező” működtet. A közösségeket ugyanis olyan cégek szervezhetik, amiknek Zrt-ként kell működniük, legalább százmilliós alaptőkével.

Tekintve, hogy 2014. január 1-től végérvényesen megtiltották a fogyasztói csoportok létrehozását, különösen aggályosnak tűnik, hogy most viszont egy speciális, új ingatlanok vásárlását biztosító fogyasztói csoportot készülnek alapítani. (Végül is nem leszarják a saját maguk által hozott törvényeket? De. Először? Na, ugye.)

Másfelől tehát a hangsúly a szervezőn van, miatta kelt fel korábban Rogán tegnap. Anélkül, hogy a jogszabályi hátteret részletezném, maradjunk annyiban: csak és kizárólag a jelenleg is fogyasztói csoportot működtető részvénytársaságok tudnak megfelelni a propaganda minisztere által a törvényben megjelölt feltételeknek. Ilyenből márpedig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyilvántartása szerint 7 darab van ma Magyarországon: CL Brokers Group Kft., Dotal Plus Hungary Kft., Poligrupo Hungária Zrt., Carion Zrt.,  Aegis Invest Kft., Best Life Center Kft., Maat Corporation Kft.

A javaslatban foglalt feltételeknek e cégek közül a cégnyilvántartásban található adatok szerint egyedül a Carion csoport felel meg (a Carion Zrt. tőkéje 100 millió forint, de a cégcsoporthoz tartozik a Poligrupo Zrt. is 50 millió forintos tőkéjével). Mindkettő tulajdonosa az a Nyéki Zoltán, aki már 2001-ben is állami támogatásért kilincselt az ingatlanvásárlásokkal foglalkozó fogyasztói csoportjához, elég valószínűnek tűnik, hogy Rogán rá szabta ezt jogszabályt.

Ha mindez nem volna elég annak szemléltetésére, hogy mekkora gazemberséggel állunk szemben, akkor itt van még néhány elgondolkodtató tény:

  • a javaslatot nem bocsátották társadalmi egyeztetésre, holott mind az otthonteremtésben gondolkodó állampolgárok tömegeit, mind az építőiparban és az ingatlanforgalmazásban tevékenykedő vállalkozásokat és a lakástakarék-pénztárakat is érinti;
  • ilyen súlyos kérdésben nagy probléma, hogy a javaslatnak nincs előzetes hatásvizsgálata (persze minek, hiszen elég világos, hogy a Fundamentát akarják tönkretenni), így nem derül ki, hogy a tervezett új jogintézmény kinek, mibe kerül, milyen hatással lesz a lakáspiacra és valójában kinek fog segíteni;
  • a javaslatot Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, propaganda miniszter nyújtotta be, holott a statútumrendelet szerint ő csak a politikai koordinációért és a kormányzati kommunikációért felel, a statútumrendelet szerint a lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért felelős kormánytag a nemzetgazdasági miniszter. Ebből egyetlen következtetést lehet levonni: ahogy tető alá hozta a letelepedési kötvények törvényi szabályozását és ahogy a kommunikációs közbeszerzéseket rendre a haverjai nyerik, ezúttal is az a küldetése, hogy a barátokat zsíros üzlethez juttassa;
  • a közösség tagjainak nincsen döntési joguk, azt kizárólag a szervező (azaz Rogán haverjai) gyakorolhatja, akinek kárfelelőssége is nevetségesen korlátozott, ráadásul a befizetéseket nem védi sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem más befektetési biztosítási konstrukció.

Van még kérdés? Érdemes-e itt még bármit is kérdezni? Vagyis vannak ezek a csaló, sumákoló, átbaszó, átverő izék…fogyasztói csoportok, amelyek úgy adnak kölcsön, hogy előbb fizetsz, aztán majd kisorsolják, hogy ki kap pénzt (remélem a sorsolás tisztaságáért minimum Farkas Flórián fog felelni teljes életnagyságában). Na, ezeknek a létrehozását betiltják 2014-ben, teljes joggal, majd két évvel később feltámasztják, mert amit úgy egyébként nem szabad szintén teljes joggal, abban államilag kötelező élen járni.

Mint látjuk, a megbízható szervezők megvannak, már csak a palimadarakat kell összefogdosni valahogy, aztán jöhet a mehet. Végül is semmi új, a maffiaállam újra megvillantotta teljes alakos báját a napfényben. Itt sem történik más, mint minden keményen összegürizett adóforinttal: befizetjük azért, hogy urizálóéknak táguljon az ingatlan, forogjon kacsalábon az a kastély, ne egy legyen, hanem öt, és lehetőleg ne roggyanjon meg térdmagasságban az a saját láb. Trafik, kaszinó, lakáslottó, mi jöhet még? A prostitúció tűnik a legkézenfekvőbb folytatásnak.

Addig is teljesen törvényesen lopnak tovább, maximális hangerőn dübörög az államilag támogatott fosztogatás és minden ami belefér. Őszintén remélem, hogy nertársak ezrei élni fognak ezzel a soha vissza nem térő lehetőséggel, és utolsó fillérjeiket is beletolják a Fidesz kasszájába. Pár év múlva aztán lehet siránkozni, hogy elveszett a pénz, vagy megléptek a szervezők, vagy valamiért soha nem őket húzzák ki, pedig már egy évtizede csak fizetnek, fizetnek rendületlenül. (Hogy akkor Rogán hol lesz, arra én sajnos nem tudok válaszolni.)

Én meg közben leértem a felfogóképességeim legaljára, én ezt már nem tudom hová tenni. Nem tudom eldönteni, hogy ez valami fejvesztett kapkodás, egy alternatív valóságba történő teljes elmerülés vagy csak a szokásos mérhetetlen, gátlástalan, pofátlan cinizmus. Bármelyiket is nézem, bármelyik is a valós, egyformán rettentő mindkettő.

Dehogy kapcsolódik a témához, csak érdekességképpen írom: 2000-ben Zimbabwéban egy kereskedelmi bank nyereményjátékot indított, ahol minden ügyfelük egyenlő eséllyel indult a sorsoláson, akinek a számláján legalább 5000 zimbabwei dollár volt. Sorsoltak a számlatulajdonosok között. A fődíjat Robert Mugabe örökös államelnök nyerte, aki olyan diktatúrát épített ki az afrikai államban, amelybe az ország gazdaságilag beleroppant. Nahát.

(Köszönjük Korózs Lajos országgyűlési képviselőnek a hasznos technikai információkat, amelyek segítettek megérteni és felvázolni, hogy még annál is jóval durvább a helyzet, mint azt sejtettük.) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.