Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ne engedjük lejáratni őket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ismét útjára indult egy legenda. Egy ordas hazugság, tudatos és kitervelt torzítása a valóságnak. A kormány napi rutinjába belefér ez. Mit belefér? Így működik a rendszer.

Annyi kell, hogy a miniszterek elnöke kijelentse. Ekkor jön a kormánypropaganda. Minden közpénzmédiában elhangzik. Beszúrják a hírekbe, megbeszélik, továbbgondolják. Az önmagukat újságírónak gondoló pártkatonák szorgosan írják a mélységesen primitív, vagy éppen agyafúrtan sunyi kis cikkeiket. Összehangoltan, naponta többször hol itt, hol ott. Hátha a kevéske olvasó nem látta az egyiket, akkor az arcába tolják a másikat.

Jönnek persze a papagájkommandó feketeöves megmondói is, óránként. A hazugság beépül minden megszólalásba, függetlenül annak témájától. Ott lesz minden sajtótájékoztatóban, nyilatkozatban, beszédben.

Sokszor fogjuk hallani, olvasni. Naponta, óránként. Az a dolgunk, hogy elfogadjuk valóságként. Így működik a propaganda. Egyetlen ellenszere van: a gondolkodás.

Habár a kormány és személyesen a miniszterek elnöke igyekszik úgy tenni, mintha szombaton az a sokezer színes esernyő nem robbant volna a hatalom arcába. Mintha az az öt néma perc nem üvöltött volna a fülükbe. Mégis megtörtént.

Most enyhíteni kell a hatást, el kell hinteni a széthúzás magvait. Ehhez kell a suttogó propaganda és kell az üvöltő hazugság. Amit Orbán Viktor szemrebbenés nélkül mondott ki az Ország Házának falai között és amit ismételgetni fog a szolgahad reggeltől estig.

A pedagógusok több pénzt akarnak. Ennyi, erről szól. Béremelésről. A keményen tájékozatlan és alulfizetett kisember pedig felkapja a hazugságot és boldogan dédelgeti, épít neki oltárt is, mondogatja, terjeszti. Hogy igen, a nyomorultak több pénzt akarnak. Akkor, amikor ő, a kisember sokkal kevesebb pénzért kénytelen gürcölni, ezek a kockásinges, borostás, aljas ellenzéki szekértolók gazdagodni akarnak. Az ő kárára, az ő pénzéből, az ő fizetésemelésének rovására.

Ezt kell elhitetni és ezt kell elhinni.

Akkor is, ha egy árva szó sem igaz belőle. Akkor is, ha Orbán Viktor egészen pontosan tisztában van azzal, hogy a petícióban szó sincs bérkövetelésről. Illetve van, de a pedagógusok nem önmaguknak követelnek bérrendezést, hanem az ágazat nem-pedagógus alkalmazottainak, akik mindenfajta emelésből kimaradtak. Konkrétan nyolc éve egy petákot sem kaptak, viszont a munkájuk rendkívül fontos ahhoz, hogy működjön a rendszer. Na, nekik követelnek béremelést a pedagógusok, de ezt papagájék elfelejtik megemlíteni, nehogy az egyszerűagyú kisember túlterhelődjön a reá szakadt információk súlya alatt.

Egyszerűbb azt hirdetni, hogy a telhetetlen tanárok hőzöngenek favágóingben. Holott pedig igen, hőzöngenek. A tanárok kockás ingben és pöttyös ingben, meg a diákok, a szülők, a nővérek, a szociális szférában dolgozók, a közlekedésiek is hőzöngenek. Mégpedig azért, mert hiába trombitálnak évek óta, hogy rossz a rendszer, tessék rajta változtatni.

Mostanra csurrant ki a régen betelt pohár és most történt meg az, amiről – töredelmesen bevallom – nem hittem és remélni sem mertem, hogy még az én életemben bekövetkezik. Számomra ez nem több, de biztosan nem is kevesebb, mint egyfajta polgári öntudatra ébredése a társadalomnak.

A kormány foggal-körömmel tiltakozik ellene, pedig nekik, pontosabban az egyes kormánytagokan és nem-kormánytagoknak is biztonságot nyújt a polgári kontroll. Így (vagy úgy), kevesebb valószínűséggel lépnek át bizonyos határokat, amely határátlépés jutalma előbb, vagy utóbb egy kényelmetlenül szűk cella szokott lenni Európának ezen a részén is.

De ezt önmagától soha nem látja be a hatalom, a mi kormányunk pedig különösen nagy lendülettel szeret a falnak rohanni. Ez nem is lenne túl nagy baj, ha nem a mi fejünk törne be ilyenkor. Tehát marad az ordas hazugság terjesztése, kormányzatilag.

Nekünk, többieknek pedig marad a józan eszünk. Már akinek. És marad a lehetőség, rámutatni újra és újra: hazugság, a tanárok nem béremelésért küzdenek! Nem a tulajdon zsebüket óhajtják tömni és nem a magasabb fizetésért fogtak össze. A béremelés nem szerepel a követeléseik között.

Nem kormányt akarnak buktatni, nem másik pártot hatalomba emelni. Az oktatás helyzetét akarják jobbá tenni. Ez pedig mindenkinek életbevágóan fontos. Kormánypártinak, ellenzékinek, városinak, falusinak. Az országnak fontos, mert a jövőnkről és a gyermekeink jövőjéről van szó.

Ezért merjük kimondani: Orbán Viktor hazudik, amikor azt állítja, hogy a pedagógusok béremelést akarnak. Orbán Viktor álszent akkor, amikor kijelenti az országgyűlés és az egész ország nyilvánossága előtt: ő megérti a bérkövetelést, de sajnos az ország teljesítőképessége nem teszi lehetővé, hogy most magasabb fizetés kapjanak a pedagógusok.

A videón 2.45-től hangzik el az a kijelentés, amire a pedagógusok lejáratása épülni fog. Ha engedjük.

Minden egyes kormánytag, szóvivő, újságíró, kormányszócső hazudik, amikor arról beszél, hogy a pedagógusok béremelést követelnek.

Hazudnak.

Reggel, délben, este és éjszaka.

Ne engedjük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.