Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Na, ki fog a mi saját lábunkra állni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerkesztőségünk egységesen lázas izgalomban van. Ennek oka pedig az, hogy vajon Varga Mihálynak sikerül-e megtartania a turisztikai ágazat felügyeletét, vagy átkerül az Orbán Ráhel, Andy Vajna, Zsidai Roy csatársorral támadó Rogán Antalhoz.

Bevallom, életemben nem hallottam Zsidai Roy nevét, ezért kénytelen voltam kutatni a neten. Ezt tudtam meg: közgazdász, magyar gasztro-szakember és Pro Turismo díjas étteremtulajdonos, tagja a magyar Bocuse d’Or Akadémiának.

Kiderült továbbá, hogy Orbán Ráhel a Zsidai-klán cégcsoportjánál dolgozott, mielőtt Svájcban a saját lábunkra állt volna. De ez csak véletlen, természetesen. Mármint az, hogy régről ismerik egymást és mindketten meghívást kaptak a szigorúan zártkörű megbeszélésre.

Indul tehát a barátok közt aktuális epizódja. Csak hátra kell dőlni, elő a rósejbni, csatosbambi, zizi, ropi, gutaütés. Nem kevés pénzről van szó, de ez természetes is, amikor ilyen illusztris szakemberek érdeklődését is felkelti a dolog.

A legfrissebben államosítani-központosítani óhajtott ágazatról van szó, mégpedig jó magyar szokás szerint mindjárt össze is tolnak két területet, a vendéglátást és a turizmust. Sok-sok millárdról beszélünk, tekintettel például a tervezett olimpiai rendezés jogáért való ringbeszállásra, az már szinte mindegy, hogy megkapjuk, vagy sem. Ha nem, akkor is rohadtul sok pénzt el lehet költeni az előkészületekre. De tekintettel arra is, hogy a turizmusból és a vendéglátásból eléggé combos bevétel szokott lenni, feltétlenül indokolt, hogy egy kézbe kerüljön az ágazat.

Most ezen megy a harc, hogy az a kéz Varga Mihályé, vagy Rogán Antalé legyen. Ha figyelembe vesszük azt, hogy Varga Mihály is rendezett szakmai konferenciát és azon a turisztikai- és a vendéglátóipar legnagyobb szakmai szervezeteinek képviselői voltak jelen, szemben a Rogán-féle Orbán Ráhel-Andy Vajna-Zsidai Roy felálással, én Rogánra tennék komolyabb tétet. Nem másért, csak mert a fiataloké a jövő, Andy Vajna pedig ugye. Vagy nem. De Ráhel feltétlenül.

Kissé homályos az új államosítási-projekt, mivel a Magyar Turizmus Zrt. már eleve is állami kézben van és Varga Mihály minisztériuma már lecserélte a teljes menedzsmentet. Feltételezhetően nem harangöntőkre, hanem megbízható szakemberekre.

Hogy értsük ezt a nagy érdeklődést: uniós forrásból a következő öt évben 200 milliárd forint fog befolyni az ágazatba, ehhez a kormány nagyvonalúan hozzácsap még 217 milliárd forintot. Ezen felül a Magyar Turizmus Zrt. most jutott hozzá 8,4 milliárd forinthoz a Széchenyi Program keretéből és ha mindez nem lenne elég, egy friss rendelettervezet szerint a SZÉP-kártyákra a munkáltatók által befizetett, de valamilyen okból határidőre fel nem használt összeget a munkáltató felajánlhatja a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében lévő turisztikai célelőirányzat javára. Mivel a meglehetősen sajátságos szabályozás szerint nem igazán éri meg a munkáltatóknak visszaigényelni a maradvány-összeget (ugyanis újra adózniuk kell utána), valószínűleg a többség fel fogja ajánlani. Ez éves szinten 2,5 milliárd forint.

Tehát nem aprópénzről beszélünk, ha csak a támogatásokból összecsorgó pénzeket nézzük és akkor még nem is gondoltunk a nyereségre, sem a sok szép beruházásra, aminek a kivitelezése szorgos magyar vállalkozókra vár.

Ugye.

A reklámköltések sem filléres tételek, de szerencsére van Rogán Antalnak egy dolgos szomszédja, aki kedvező áron megoldja az ilyesmit, ahogy eddig is számtalan esetben tette. Mégis jobb nekünk, ha Csetényi Csaba szakértelmével reklámozunk, mintha például Mészáros Lőrincnek kellene hirtelen továbbképeznie magát a reklámszakmában, amikor elég teher neki a gazdaképző elvégzése is.

Hát nem?

Hát de.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.