Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Azok az évek, amikor Polt Péter, Simicska és Orbán…2. rész

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Előzmény: 1. rész itt.

Folytatódjék a mese.

2002. A Fidesz (főként a nyilvánosságra került korrupciós ügyek miatt) nem győz a választáson.

Az ellenzékben töltött 8 év alatt sem tétlenkednek a fiúk és itt nem csupán a 2006-os eseményekre gondolok. Az előrelátó módon megkötött legenda-paktum (70-30 %) és a kormányon töltött 4 esztendő sikeres befektetései nem csak a túlélést, hanem a gyarapodást is lehetővé teszik. Szerencsés időszak ez (bizonyára jó volt a csillagok állása akkoriban), mert szépen gyarapodott mindkét párt. Az MSZP kormányozgatott, a Fidesz megúszott. Hogy mit? A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány ügyet, ami nem is ügy.

Erre az időszakra esik a Happy End Kft.- Országimázs Központ – Ezüsthajó Kft. ügyében folytatott nyomozás. A sikeres rendőri munka ellenére a legfőbb ügyész nem találta vádemelésre alkalmasnak az anyagot.

A stadion-beléptető rendszerek sem hozták lázba az ügyészséget. Deutsch Tamás a napokban mondta mosolyogva, ő bizony nem is tudja, mi lett azokkal a fránya beléptetőkkel, olyan régen volt. Igaza is van, végtére ő rendelte és csupán az 5 milliárdot közelítette az áruk.

A BÁV értékesítés is hagyott nyitott kérdéseket.

Autópálya-építések ügyében, a túlszámlázások kapcsán is indult nyomozás.

A Terror Házát is sikerült létrehozni 1,5 helyett 3,5 milliárdból.

Lehetne hosszasan sorolni, de felesleges. A végeredményt tekintve a legfőbb ügyész egyetlen egy esetben sem talált okot a vádemelésre. A legfőbb ügyész ekkor (is) Polt Péter volt.

Az ügyhöz az is hozzátartozik, hogy az MSZP nem feszült meg az erőlködéstől, nem járták végig a szükséges utakat ahhoz, hogy amennyiben valóban visszaélésekre került sor, az kiderüljön és a bűnösök lakoljanak. Talán nekik sem állt érdekükben. Nem hinném, hogy egyetlen ember képes lenne blokkolni a komplett törvénykezést. Ez mese, de annak is gyenge.

Az ellenzékben töltött évek alatt nem csupán anyagilag erősödött a Fidesz. Ami legalább annyira fontos, a médiában is komoly befolyásra tett szert.

Még kormányzásuk alatt, 1998-ban „megörökölték” a Postabank médiabirodalmát. A Kurírt sikerült kiiktatniuk a Szabad Földet és a Magyar Nemzetet megtartották. Létrehozták a Heti Választ. Nem csupán az írott média területén vetették meg a lábukat. A Csurka-féle párt segítségével létrehozott csonka-kuratóriumokat használva eszközül, befolyást szereztek a közszolgálati televízió és rádió területén is.

2002 után újult erővel vetették magukat a médiára. Ők már akkor tudták azt, amit az ellenzék (véleményem szerint) mostanra sem fogott fel. Aki a médiát uralja, az uralja az országot.

A rádióban Kondor Katalin, majd az őt követő, ugyancsak hűséges emberek védték a pozíciókat. Sikerült megszerezni az Inforádiót, majd a Lánchíd rádiót. Aztán következett a Class FM.

A televízióban még agresszívabb módon zajlott a térhódítás. Az MTV időben, még a második választási győzelem előtt tudta, hová kell állnia. A Hír TV-t már kimondottan a Fidesz számára hozta létre egy „független” üzletemberekből álló társaság (Simicska Lajos), Borókai Gáborral az élen. Az Echo TV-t is nehéz lenne pártatlansággal vádolni. Már csak a tulajdonos, Széles Gábor okán is, aki egyébként a Magyar Hírlapot is magáénak mondhatja. A „nagyok” közül kezdetben az RTL Klub volt a célkeresztben, de végül a TV 2-re esett a választás. A napokban le is zárult az ügy, Andy Vajna megszerezte a csatornát. Habár van némi háborgás a Tv2 megvétele körül, de ez nem különösebben fogja befolyásolni a történet további menetét.

Az internetes portálok közül az Index köthető egyértelműen a kormánypárthoz, legalábbis a tulajdonosi kört tekintve.

A média léte (vagy nemléte) szorosan függ a reklámoktól. Mivel nem könyvet, csupán rövid áttekintést szeretnék írni, igyekszem összefoglalni a lényeget, hogy a még megmaradt olvasók ne meneküljenek el. A történet pókháló-szerűen szerteágazó, zűrzavaros és nehezen követhető, de a fő vonalak talán értelmezhetőek.

Négy ügyes üzletember kezében látszik összefutni a média-gyeplő. Fonyó Károly, Nyerges Zsolt, Liszkay Gábor, Simicska Lajos. Hiába, aki tehetséges, az tehetséges.

E négy névhez köthető (tulajdonként): Magyar Nemzet, Hír TV, Lánchíd Rádió, Class FM, Heti Válasz, Metropol.

E nevekhez, vagy ezek közül valamelyikhez köthető: Publimont, Mahir Cityposter, Euro Publicity, A Plakat, B Plakat, Hung-Ister, Inter Media Group (ING), Bell and Partners.

Röviden tehát, Fidesz-közeli kézben van a közterületi hirdetések (plakátoktól a buszokon látható hirdetésekig), a sajtóban megjelenő hirdetésekig szinte a teljes piac. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a nagy hirdetők (Szerencsejáték Rt., BÁV, Magyar Turizmus Zrt., és még lehetne sorolni) szintén nem állnak távol ezektől a kezektől, be is zárul a kör.

Időközben Orbán Viktor szakított ugyan Simicska Lajossal, de ez a szakítás a keletkezés és a birodalom kiépülésének rendszerét nem befolyásolja visszamenőleg.

Az meg csak természetes, hogy a Fidesz (mivel a kormánypárt egyedül dönt, alkot jogszabályokat, módosít/szüntet meg Alkotmányt, felesleges kormányról beszélni) a hirdetésekre szánt közpénzeket ezekbe a vállalkozásokba terelgeti.

A nagy munkálkodások közepette jutott idő a civil szerveződésekre is. Gombamód bújtak elő a nőegyletektől a szellemi honvédőkig mindenféle néven nevezett gyülekezetek.

A történethez tartozik, hogy a 2006-os önkormányzati választások elsöprő Fidesz győzelemmel zárultak.

Az elhíresült őszödi beszéd, pontosabban annak kiragadott részlete nagy felzúdulást keltett. A sajtó nem érezte feladatának a teljes beszéd nyilvánossá tételét. Jobb és baloldal kéz a kézben szajkózta: „ Hazudtunk reggel, éjjel, meg este.” Az MSZP béna kormányzása, a kétségtelenül meglévő korrupció és az őszödi beszédből harci indulóvá faragott egyetlen mondat a párt bukásához vezetett.

Az ország döntő többsége narancsszínbe borulva fordult a 2010-es választás évébe.

És ez még mindig nem a vége…folyt. köv.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.