Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Az adókedvezményes fekély és Timike örök szerelme

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hallom, hogy Andy Vajna András betegeskedik. Nem hallom, viszont olvasom, hogy nem engedik ki szegény fejét a kórházból. A lába miatt. Ezért most egy szív- és érklinikán pihen ő a budai hegyekben. Van ilyen, bárkivel előfordul: egy Amerikában elcseszett lábműtét komplikációi miatt immár másodszor kénytelen a magyar egészségüggyel farkasszemet nézni. Sajnos nem gyógyul a lábán a seb, ez pedig a film- és kaszinómogul, fánksütöde- és televíziótulajdonos Vajna kedélyállapotára nincs túl jó hatással.

Nem nagyon értem én ezt. Mármint azt értem, hogy még Vajna András Györgynek  sem lehet álmai netovábbja egy kórházi ágyon fetrengeni fekélyes-sebes lábbal ahelyett, hogy a Tv2-vel, meg a sok milliárdokkal való mitkezdés ügyében sürögne-forogna. De közben meg (na, ugye) csupa jó híreket hozott a posta, semmi ok a szomorúságra, András bácsi. Igaz, hogy az élet múlandó, ám Timike szerelme örök és ez a lényeg. Na meg persze az, hogy pörög ez a kaszinóbiznisz, mint majom farkán a stanicli.

Ugyanis fekélyes láb ide vagy oda, bármit is jelentsen ez rezsicsökkentésül, egy 2013-as törvénymódosításnak köszönhetően a kaszinók koncessziós díja levonható a játékadóból. Tállai András NAV-vezér szerint 2015-ben összesen 22,45 milliárd forint játékadóalap keletkezett, ebből a játékadó összege 7,37 milliárd forint lett. Viszont a megfizetett koncessziós díjjal csökkentett, tavalyi évre számított játékadó összege csak 3,08 milliárd forint. Azaz Vajna, akinek köztudottan öt darab kaszinója van, gyakorlatilag négymillárd forintot kapott vissza az államtól. Az már csak hab a tortán, hogy a számok is egyértelműen mutatják: a szerencsejáték-függők száma lecsökkent, soha nem járnak vasárnap kaszinóba, a fölös pénzüket a családra költik és így többet tudnak szülni. Vagy valami.

Hát ja. Aki valamilyen véletlen folytán történetiségében szemléli a magyar közélet eseményeit, az talán emlékszik arra, hogy a nemzetgazdaság minisztere, Varga Mihály hogyan magyarázta el, miért lesz jó nekünk, ha Andy Vajna lesz a Mikulás. Egy olyan illiberális demokráciában, ahol a jogászok napi rutinból-csuklóból hülyítik a népet, a közgazdász miniszter érvelése az volt, hogy ha Andy jól keres, növekszik az állami költségvetés bevételi oldala és ez az éhező gyerekek számára is jó hír.

Már akkor sem dobtam a hátasokat elragadtatásomban, de most, hogy látom mennyire jól megy a dögrováson lévő jóságos Andrásnak, újra elgurult a gyógyszerem nekem. És ebben a reakcióban az Eximbankos hitel még nincs is benne. Hogy azért kell a NAV-hoz nem bekötni a pénztárgépeket (mindenki más tisztességesen adózó nyomorultnak be kell), azért kell milliárdos adókedvezményből zsámolyt építeni a fekélyes lába alá, hogy ne süljön le a pofánkról a bőr, amikor azt mondjuk: a Mikulás bácsi gyermekeket tud etetni ebből a sok pénzből.

Hát a kedvezményektől megkímélt magyarok által befizetett adóforintok miért nem voltak alkalmasak erre a nemes célra? Igaz, hogy ezek az emberek éppen nem nevezhetők maradéktalanul az adócsökkentésből szárba szökkent nyerteseknek, akiknek 7 milliárd helyett csupán 3 milliárdot kell adózniuk. Viszont.

F*sz se érti ezt a unortodox gazdasági elméletet. Tényleg azért vettek el konkrétan 4 milliárd forintot az éhező gyerekektől, hogy Andy Vajnának adhassák, hogy így ne éhezzenek a gyerekek? Vagyis ha a játékadó 7,37 milliárd forint lett és 4 milliárdot meg visszatoltak Vajnának, akkor a több játékadó lényegében kevesebb lett, tehát pont az ellenkezője valósult meg annak, amit Varga Mihály hazudott nekünk? Vagyis ha befizetett adójából Vajna nem kapna vissza 4 milliárd forintot, akkor az akár még olyan „kiemelkedő társadalmi célkitűzések” is megvalósulhatnának, mint „a szociális gyermekétkeztetés finanszírozása”? Értem.

Amellett, hogy – tényszerűen visszakereshető információ – a kaszinópiac Andy Vajna kezére játszása előtt, e területen jelen lévő magyar vállalkozók 50 milliárd forint fölötti összeget adóztak az államkasszának (ebből lett tavaly 22,45), továbbra sem felfogható, miért nincsenek Vajna pénztárgépei bekötve a NAV-hoz. Tállai András szerint (és ő márpedig tudja, kivéve amikor semmit nem tud semmiről) azért nem ellenőrzik napi 24 órában a kaszinók forgalmát, mert máshogyan ellenőrzik azokat. Olyannyira, hogy 2015-ben például összesen 682 darab ellenőrzést folytattak. (De b*sszátok meg, Tállai, mindenki mást is ellenőriztek a legnyomorultabb kisvállalkozóig. A sarki zöldségestől és az éppen csak egyik napról a másikra megélő késdobáló tulajdonosán keresztül kivétel nélkül mindenki be van kötve a NAV-hoz. Itt meg konkrétan milliárdok sorsáról van szó: ennyire nyilvánvalóan néztek hülyének?)

Hát ja. Költőien, az egyenlő teherviselés szellemében, igaz, tök feleslegesen újra felháborodtam. Én is szeretnék Mikulás lenni és a befizetett adóm összegét szívesen levonnám a befizetendő adómból. Meggyőződésem, hogy a nálam maradó összeg nemzetgazdaságilag akkora ösztönző erővel hatna rám, hogy egyre több és több adót fizetnék. Bizony. Még Andy Vajna is megirigyelné. Meg Varga Mihály. Meg mindenki más.

Addig is, most szépen át kell lépdelni Orbán Viktor Facebook-oldalára, meg kell tekinteni az Ulánbátorból feltöltött propagandafilmet, hozzá kell olvasni a kommenteket és bele kell törődni: ilyen az, amikor egy végletekig megosztott, lebutított társadalom minden önvédelmi mechanizmusa megszűnt és teljesen közönyössé vált az ország szabadrablását gyönyörűen illusztráló, napi gyakorisággal előforduló korrupciógyanús esetekkel kapcsolatban.

Nem tudom kit mennyire vigasztal ezek után (azokra vonatkozik ez, akik még nem hagytak fel minden reménnyel) hogy sajnos van az a fekély, amit 4 milliárd forintnyi adókedvezmény sem gyógyít. De még Timike örök szerelme se.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.