Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyírjuk ki Sándor Máriát, de ki a f…szom az a Dr. Haidekker Bence?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A címben szereplő gondolat nem sajátom. A Liszkay Gábor és Csermely Péter fémjelezte, a Századvégtől megvásárolt Napi Gazadaságból közéleti lappá avanzsált Magyar Időkben megjelent cikk lényegét foglaltam össze.

A cikk tulajdonképpen arról szól, hogy Sándor Mária egy önjelölt mártír, aki fekete pólóban ijesztgeti a betegeket, végső kétségbeesésbe taszítja a betegek hozzátartozóit és mindeközben még hazug is. Mindezen aljas ténykedéséhez pedig a balliberális sajtó nyújt segédklaviatúrát, mikrofont, kamerát.

Ezért persze nem érdemes megírni egy cikket a mai világban, mert nem kell nagyon nagy erőfeszítés ahhoz, hogy aki a kormányt merészeli bírálni és erre a családján kívül mások is felfigyelnek, arról az illetőről hamar kiderül, hogy háromfejű gyíkember és szopta az ujját az oviban.

A cikk szerzője azonban felkeltette az érdeklődésemet. Nyomozni kezdtem, hogy ki a f…szom az a Dr. Haidekker Bence? 

Egészen érdekes dolgokra bukkantam.

Az iromány szerzője Dr. Haidekker Bence, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazgatója. Ez van írva a cikk alá. Igyekeztem valamit megtudni a neves doktorról, de a világon semmi érdemleges nem derült ki róla. A megnevezett intézmény honlapján sehol nem szerepel, mint igazgató, bár attól persze vidáman igazgathat, mert a honlap (gyanítóan nem kevés közpénzből készült) meglehetősen kezdetleges, sem közérdekű, sem egyéb információkhoz nem lehet teljeskörűen hozzájutni. A vezetők névsorában mindenesetre sem Haidekker, sem Bence nevű illető nem szerepel jelenleg. Ugyanezen a honlapon találtam egy nem túl régi cikket. Ezt:

AEEK - Dr. Haidekker Bence

AEEK – Dr. Haidekker Bence

A fotó alapján egyértelműen egy fiatalemberről van szó. Nagyon fiatalról.

Az ÁEEK valamiért GYEMSZI álnéven található meg az interneten, vagy fordítva. A  – jelenleg – az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá rendelt költségvetési szerv 1989-ben jött létre, közfeladatok ellátására, közpénzből. Az eredeti alapító okiratot Balog Zoltán miniszter visszavonta, majd 2015. március 31.-ére datált, de 2015. március 1. napjától életbe lépett új okiratot bocsátott ki a minisztérium.ao

Különösnek találom a dátumokat, de biztosan rendben van ez így. Az viszont egészen biztosan nincsen rendben, hogy a Közérdekű Adatok menüpontban, a „Foglalkoztatottak létszámára és juttatásaira vonatkozó adatok” fül alatt ezt találom:vez

Az ÁEEK négy szervezet összevonásából jött létre. Az éves beszámolók megtalálhatóak, azokból az derül ki, hogy csupán csak a 2014-ben a négyből az egyik szervezetben kifizetett nettó munkabér 5,7 milliárd forint volt és ezen felül külső személyi juttatásokra elment további 1,477 milliárd forint. Dologi kiadásokra 6,45 milliárd forintot költöttek. Ingatlanokat 2014-ben 10,34 milliárdért, egyéb tárgyi eszközöket 3,66 milliárdért vásárolt a költségvetési szerv. Azt nem tudom megitélni, ez sok, kevés, vagy pont jó, de annyi kiderül a számokból: vélhetőleg százmilliárdos költségvetésű intézményről van szó. Biztosan remekül teszi a dolgát mindenki, eszembe sem jutna kételkedni ebben.

Azt viszont különösnek találom, hogy egy ekkora, közfeladatot ellátó, közpénzből működő szervezet igazgatójáról semmiféle adat nem áll rendelkezésre, nem nyilvános. Most kanyarodnék vissza a cikk elején említett írás szerzőjéhez, Dr. Haidekker Bencéhez, illetve a cikk alján talált mondathoz:

„A szerző igazgató, Állami Egészségügyi Ellátóközpont” (magyaridok.hu)

Mivel hivatalos adatok, életrajz nem fellelhető (vagy én nem találom), marad a kutatás. Mert kíváncsi természetű vagyok. A nyilvánosan hozzáférhető forrásokból az alábbiakat tudtam meg:

Haidekker Bence 2011-ben szerzett diplomát az ELTE-n. Ezt a közösségi oldaláról tudom, mert ez a része a profilnak nyilvános. Még egy hozzáférhető az oldalán, ez pedig az ismerősök listája. Erre azonnal visszatérek, de haladjunk sorban.

A frissen diplomázott fiatalember hihetetlenül tehetséges lehet, mert már 2011 decemberében 460 ezer forint jutalmat kapott önkormányzati főtanácsadóként a fővárosi Főpolgármesteri Hivataltól.

hb

2012-ben is:

hb3

2013-ban szintén, csak akkor már többet:

hb1

2014-ben már nincs a jutalmazotti listán, ekkor már az  ÁEEK igazgatója.

A Haidekker név nem túl gyakori, szemben mondjuk a Kováccsal, ami eléggé. Ezért rákerestem a neten és számomra sem pontosan érthető módon egy körlevélre bukkantam, amely körlevél mikuláspartira invitál, mégpedig nyilvánosan, bárki számára elérhető módon, bár feltehetőleg véletlenül állította valaki nyilvánosan elérhetőre a privátnak szánt levelet. Ezért most nem teszem közzé a levélről készült felvételt. Ebben a levélben két érdekesség van. Esetleg három. Az egyik az aláírás. Lehetséges persze (miután nincs életrajz és semmi egyéb elérhető információ az ÁEEK honlapján), hogy két Haidekker Bence létezik. Az azonban biztos, hogy a mikuláspartira szóló meghívó alatt három név szerepel aláírásként: Haidekker Tamás, Bence és Dani. A megadott cím pedig azonos ezzel a címmel:

cv

A céget már felszámolták, de ameddig működött, addig az egyik tulajdonosa Haidekker Tamás volt, a mikulásparti meghívójában szereplő cím és a cégkivonatban megjelenő cím pedig azonos. A Haidekker és Társa Kft. másik tulajdonosa pedig Vitézy Tamás nagyvállalkozó. Ő, a közhiedelemmel ellentétben nem vérrokona Orbán Viktornak. Vitézy Tamás volt sógornője és Orbán Viktor édesanyja testvérek – bár ennek most semmi jelentősége nincs. Csak megjegyeztem, mint érdekességet, hogy hány helyen bukkan fel és keresztezi egymást ez a két név. Jelenleg a Gellért Gyógyfürdő vezetőjét is Haidekker Tamásnak hívják.

Nem csak itt, de Haidekker Bence közösségi oldalán is találkoznak ezek a nevek. A profilképen és a diplomaszerzés évén kívül egyetlen hozzáférhető adat van: az ismerősök listája. Például Vitézy Rita, Vitézy Tamás nagyvállalkozó lánya, Vitézy Dávid – a BKK volt vezérigazgatója, Vitézy Tamás unokaöccse, de megtalálhatjuk az ismerősök között Orbán Sárát, Orbán Viktor miniszterelnök egyik lányát is.

Tehát ennyit sikerült kiderítenem erről a tehetséges és rendkívül sikeres fiatalemberről, aki – talán – kevéske élettapasztalattal, de rendkívül nagy mellénnyel minősíti Sándor Máriát. Ezzel nem is lenne baj, hiszen szíve joga bárkinek véleményt mondani arról az emberről, aki kiáll a nyilvánosság elé és képvisel valamit.

Azt viszont nehezen, illetve sehogyan nem értem, egy közpénzből fizetett, közfeladatot ellátó szervezetet vezető közalkalmazott adatai miért is nem nyilvánosak és miért kell feltúrnom a virtuális szemétdombot ahhoz, hogy információt kapjak arról, ki diszponál sokmilliárd forintnyi közpénz felett. Azt még most sem értem, mi tette alkalmassá Dr. Haidekker Bencét erre a nagyon komoly és talán élet- és munkatapasztalatot igénylő feladatra. Mi több, azt sem tudom, pontosan mi az ő feladata. Egyetlen dolog biztos: ő Dr. Haidekker Bence, az ÁEEK igazgatója:

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.