Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


A jobbikos Elődke feje beleragadt a fideszes kormány hátsójába

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Január elsején, miközben Magyarország tisztességesebb fele még fetrengett az egészséges és jól megérdemelt másnaposságtól, a jobbikos Novák Elődke, az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának elnöke, újabban önjelölt szülésszakértő, már bőszen tájékoztatta a sajtót.

Igazi jobbikos ugyanis nem iszik, nem istentelenkedik, és nem döglik estig még az év első napján sem, hanem Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtt alapveti a szülés nagy kérdéseit, a szoptatásét(?!), meg az ideális gyermekvállalási konjunktúráét.

Azért is ment oda ő, ahova, hogy a katasztrofális demográfiai folyamatok feletti – egyébként jogos – siránkozást egy jó PR-fogással összekapcsolva, néhány Facebookon rendkívül jól mutató fotográfia kíséretében, köszönthesse a 2016-os esztendő első magyar újszülöttjét és annak édesanyját. Nagyon helyes, nem ő az egyedüli, aki ilyesmire vetemedett félig másnaposan.

Szerintem közkincs minden gyermek, de mi történik, ha disznók közé kerülnek a gyöngyök? Most szerencsére nem erről…

Szerző: Novák Előd2016. január 2.

Nem sűrűn fordul elő velem, de egyetértek Elődkével, bár ehhez a bölcsességhez nem feltétlenül szükséges Nováknak születni. Igen, minden gyermek megszületése öröm, felőlem nevezzük nemzeti ünnepnek is akár. Igen, minél előbb szül egy nő, annál jobb. Igen, a leendő anya életkorával exponenciálisan együtt növekszik a meddőség kockázata, és ez bizony aggasztó. Abban már annyira nem vagyok biztos, hogy értem mit jelent, hogy jelenleg a társadalombiztosítás csak a tápszert támogatja, a szoptatást segítő eszközöket nem. (Még soha nem szoptattam, de milyen különleges eszközökre lehet szükség a szoptatáshoz vajon? Eszközökre? Szoptatáshoz? Mindegy, nekem ez inkább nyalásnak tűnik, de teljesen más okokból.)

Mert amit ezután mondott Novák, az egyenesen kijózanodásra sarkallt engem január elsején és 2-án sem múlt el.  Elődke ugyanis „történelmi lépésnek” nevezte a kormány intézkedését a három gyermeket vállaló párok kétszer tízmillió forintos támogatásáról. A szuperlatívuszokba mélyen belezuhanva ott is maradt ő, amikor azt mondta, hogy a korábbi kormányok eddig soha nem szánták el magukat olyan mértékű költségvetési forrást igénylő intézkedésekre, mint a 2011-ben bevezetett családi adókedvezmény, illetve a lakásépítések áfájának öt százalékra való csökkentése. Következésképpen:

“Le a kalappal a kormányzat előtt ebben a tekintetben”

Nem kezdünk mondatot úgy, hogy Elődke, te nagyon hülye, ezért másképp kezdem. Nem tudom, hogy ellenzéki szerepéből esett-e ki (a Jobbik egyelőre ellenzékben van és éppen nemrég akarta Orbán Viktort korrupcióügyileg független vizsgálóbizottságnak alávetni), vagy mégsem sikerült józanon áteveznie az új esztendőbe, de nagyon kíváncsi lennék, mit tudhat a családi adókedvezményről.

Ebben a tekintetben, más tekintetben és mindenféle tekintetben úgy tűnik nekem, hogy Elődke feje mélyen beleragadt a Fidesz seggébe, pedig még csak 2016 januárját írjuk. Novák Előd, aki feleségével és népes családjával két képviselői (felső hangon sem lehet kevesebb 2 milliónál) fizetésből nyomorog, azon elmélkedik, micsoda nagyszerű dolog az az adókedvezmény, amelyet az ország nagyon jelentős, minimábérből dőzsölő része nem tud érvényesíteni. 2011-ben sem tudta, és ma sem tudja.  ITT elmagyaráztuk Elődkének és másoknak is, hogy miért.

De ha Elődke nekünk nem is hisz, akkor saját pártlapjának igazán elhiheti, hogy semmi nem indokolja a jobbikos kalap megemelését a fideszes kormány előtt. Nincs szó itt semmiféle történelmi lépésről, ellenkezőleg. Idézem, ha már Elődke örül, mint majom a farkának, ennek a kétszer 10 milliós gyerekcsinálásra ösztönző programnak:

„A 25 éves futamidőre eladósodott háztartásokat három gyermek eltartása esetén, a törlesztőrészletek kifizetése is terheli majd, miközben egyes számítások szerint egy átlagos család már két gyermek esetén is havonta alig több mint nyolcezer forintot tud félretenni egy előre nem látott, kikerülhetetlen kiadás a megtakarítások hiánya miatt bedöntheti a hétköznapi magyar háztartásokat. Nem csoda, hogy a magyarok folyton adósságspirálba kerülnek, a számlákkal sakkoznak, alkalmaként vagy folyamatosan nélkülöznek. (…) Lakás vagy egyéb hitelre az előbb említett kétgyermekes család jelenleg 50-55 ezer forintot, rezsire 70 ezer forintot, élelmiszere 108 ezer forint költ, a többi elmegy ruházkodásra, gyógyszerekre, telefonra és az említett rendkívüli költségekre. Moziba átlagosan esetleg kéthavonta jutunk el, a nyaralás sokak számára megfizethetetlen, a külföldi, tengerparti kiruccanás nehezen elérhető álom marad. (…) Egy, illetve két gyermek esetében a most felajánlott kedvezmény inkább jelképes, az intézkedés nem támogatja a társadalmi mobilitást. A szülői házból egyre nehezebb kirepülni. Egyre inkább, egyre többen kénytelenek maradni anyunál, apunál.”

Apró kiegészítés a 10+10 milliós történelmi lépéshez: ha kiderül, hogy nem születnek meg a bevállalt gyermekek, akkor a pároknak vissza kell fizetni az összeget, no meg az alapkamat ötszörösét késedelmi kamat gyanánt. Az ötszörösét, nem kevesebbet. Ez mondjuk majdhogynem tényleg történelmi.

Hát erről van szó, Elődke! Lehet, hogy te már kinézted az áfacsökkentett, kacsalábon forgót a kölöknek, mind a háromnak, és családi összefogással meg a Fidesz nagylelkű tíz millióiból nem lesz nehéz megkaparintani, de itt most azokról a sokakról van szó, akikhez apuci nem vágja hozzá a fölös milliókat a saját lábra álláshoz. Azoknak meg ez is egy újabb csapda, átverés. Olyan, mint halottnak a csók. Vágod te ezt vajon?

Dehogyis. Ha vágnád, akkor nem siettél volna már az új év első napján eszünkbe juttatni, hogy a Jobbik nem csak arról ismerszik meg, hogy gyűlöl mindenki mást, hanem főleg arról, hogy ilyen helyezkedő, visszataszító megélhetési figurák sündörögnek a berkeiben, mint te. Értem én, hogy a cukiság kampányt soha nem lehet eléggé túltolni, a választási kampányt meg soha nem lehet elég korán elkezdeni, de legalább annyira forog a gyomrom ettől az újévi húzástól, mint bármelyik szélsőjobbos kirohanástól. Szégyen vagy, Elődke! Ez már a Jobbikra nézve is ciki. 

HUS 2699Ez ugyanaz a Novák Előd, amikor a feje még kilátszott a Fidesz hátsójából és szovjet emlékművet akart vésővel lebontani (fotó: Huszti István/Index)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.