Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Így hazudnak bele az arcodba

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedves olvasó! Akarod tudni, miként manipulál téged a média úgy, hogy egy része talán fel sem fogja, mit csinál? Akarod látni, hogyan hazudnak az arcodba függetlenül attól, ki fizeti, ki tartja fenn az egyes lapokat? Nem kell ehhez sem Simicska gecizése, sem Soros pénze, de még Habony Árpád kommunikációs zsenialitása sem. Kell egy MTI, mint közszolgálati hírszolgáltató, kell egy véres verítékkel megtalált mondat egy interjúban, aztán egy kis farigcsálás, csúsztatás, végül kell sok szorgos újságíró, akik egymás szájából kapják ki a szaftos semmit.

Az eredeti hír az, hogy a Welt am Sonntag interjút készített Joachim Herrmann bajor belügyminiszterrel, amely interjú a német lap vasárnapi számában jelent meg.

Németül nem értő olvasóink kedvéért: a cím annyit tesz, hogy Görögország (határőrizeti) teljesítménye bohózatba illő, vagyis egy vicc

Hogy mi a lényeg? Adott egy közepesen hosszú és közepesen unalmas német nyelvű interjú arról, hogy a jobbközép CSU politikusa, aki nem mellesleg bajor belügyminiszter is, beszól Görögországnak (amint az interjú eredeti címe is mutatja), nem mellesleg pedig bírálja saját hazáját mert szerinte „szegénységi bizonyítvány” Németországról, hogy a párizsi terrortámadások után öt héttel nincs „megbízható ellenőrzés” a határain. Emellett figyelmeztet a menekültek regisztrációjának szükségességére, és világossá teszi, a bajor kormány álláspontja szerint 2016-ban jelentősen csökkenteni kell a menekültek számát.

Ennek a közepesen hosszú és közepesen unalmas interjúnak a felénél Joachim Hermann szót ejt a magyar és szlovén schengeni határról is, valóban:

Miszerint a görög-török tengeri határnál nekünk, (bajor belügyminisztereknek és Németországnak) fontosabb a közelebbi schengeni határ Magyarországon és Szlovéniában. A magyarok gondoskodnak a megfelelő védelemről.

Tehát ez az egyetlen mondat a kiindulási pont:

„A magyarok gondoskodnak a megfelelő védelemről.”

A hírt tehát természetesen elsőként az MTI hozza le. És mi jut el az eredeti interjúból az MTI jóvoltából a magyar médiába? Valami olyasmi, hogy a bajor belügyminiszter adott egy interjút csak azért, hogy kifejezhesse hódolatát Magyarországnak, a határvédelem terén végzett áldásos tevékenysége miatt. Hogy megdicsérje Magyarországot, aki népének vérével védi Schengent, Európát, és az egész univerzumot.

Az MTI hazudik, de nem ám nyíltan, hanem ravaszul. Sőt, az MTI gyakorlatilag nem is hazudik, hiszen a Magyarországra vonatkozó mondat valóban szerepel a cikkben. Ám a csúsztatási, ferdítési manipulálási szándék egyértelmű, és ezt zabálja annak rendje s módja szerint az egész honi média. Válogatás nélkül. Mert a magyar média baszik ellenőrizni az eredeti forrást, sokkal egyszerűbb felnyalni a megrágott hírt és bekopipésztelni a szerkesztőbe, nem?

Abból az egyetlen mondatból  az MTI hírt kreál és ezzel a címmel hozza le:

„Illegális bevándorlás – Bajor belügyminiszter: a magyarok jól gondoskodnak a schengeni határ védelméről

Ezt az MTI hírt pedig így tálalja a média:

Erről van szó, feleink az újságírás szent hivatásában, a szakmaiságban, az objektív tájékoztatásban és az összes többi hasonló, tartalom nélküli, egykor nemes eszmében! Érteni véljük, ha fel nem is foghatjuk, hogy a lakájmédiának úgy kellenek az ilyen hírek, mint egy falat kenyér. Azt is értjük, hogy egy tárgyilagos címmel, amely mondjuk az interjú lényegét lett volna hivatott megragadni (kit érdekel, hogy egy távoli ország minisztere viccnek tartja Görögországot), nem nagyon lehet hasítani az olvasottsági versenyfutásban.

De az, hogy az MTI által már eleve is elferdített valóságot ilyen szorgalmasan igyekeznek tolmácsolni a tudjukmelyik és a másik oldal hír- és hírgyűjtő portáljai is, kivétel nélkül és egymást túllicitálva (némelyek még a kompromittáló MTI-t sem tüntették fel forrásként, inkább saját szerzeményként tálalták a fergeteges csúsztatást), az nemcsak dühítő, hanem elkeserítő is.

Azt képzeljétek el, hány ilyen hiteles hír megy át naponta a magyar médián. Bele sem akarunk gondolni.

forrás: Edgar Swan, H.A. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.