Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


BESZARÁS

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország teljes gőzzel készül a 2017-es megalomán úszóvébére. Mindeközben kevés világklasszis sportolóink egyike, a többszörös világcsúcstartó Hosszú Katinka megdöbbentő közleményt ad ki, amelyben a magyar úszószövetség hibás működéséről ír. És arról, hogy gyakorlatilag megzsarolták: csak akkor lettek volna hajlandóak a felkészüléssel kapcsolatos kéréseit teljesíteni, ha ő az arcát és nevét adja az úszóvébé reklámozásához. Korábban azt ígérték, hogy ha jók lesznek az eredményei, akkor megkapja a szükséges felkészülési feltételeket.

Arról a sportolóról van szó, aki kábé mindent megnyert idén, ami megnyerhető volt, de akinek – állítása szerint – a szövetség nem biztosítja a világklasszis eredményeket szavatoló világszínvonalú hátteret a felkészüléshez. Mi se értjük, ő sem érti, hány világbajnoki cím, és egyáltalán mi kell még ahhoz, hogy egy komoly teljesítményekkel rendelkező sportolót komolyan vegyenek, és a rutinszívatás helyett megkönnyítsék az életét. Mert persze önmagáért úszik, és mert persze van épp elég szponzora, és mit sír a szája. De azért valahányszor feláll a dobogó tetejére, azért csak felcsendül az a himnusz, kicsit azért csak mindenki a sajátjának érzi azt a fránya magyar dicsőséget.

Az igazán megdöbbentő mégis az, hogy mit kért Katinka, és mi az, amit az úszószövetség eddig képtelen volt biztosítani számára: 1 darab masszőr, aki elkíséri a kisebb viadalokra is, 1 darab privát öltöző a Komjádi uszodában, és 1 darab videoelemző program, amelyen a saját és a riválisok úszását értékelni lehet. Ennyi. Aki lemardt volna Gyárfás Tamás válaszáról: természetesen tiszteletben tartjuk Hosszú Katinka véleményét, hisz jól csengő márkanév, fontos nekünk, mit is gondol.

Azért az egészen parádés, hogy jobb később, mint soha alapon, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is levágta, ezzel az összehangolt munkával Hosszú Katinkából is sikerül előbb-utóbb kivándorlót csinálni. Igen, kurva nagy szégyen egy többszörös magyar-, Európa- és világbajnokra, az egész sportágra, és ránk, úszónemzetre nézve, hogy a maximális szakmai támogatás nem magától értetődik, hanem könyörögni kell érte.

forrás: Tamas Botos

Ha véletlenül el is felejtettük, Orbán Viktor miniszterelnök úr hogyan sietett kezet csókolni Katinkának, amikor éppen abban a dicsőségben lehetett megmártózni, amelyet éppen akkor frissen nyert aranyérme jelentett Magyarországnak, érteni vélem, mennyi baj van ezzel a lánnyal mégis.

Miközben Magyarországon a futball a nemzeti sport, Katinka úszik. Néhány szaros milliós követelései a nemzeti sporttól vonják el a pénzalapokat, ráadásul egy amerikai kapitalistával állt össze és unokákat sem szült még Kövér Lászlónak. Mert Hosszú Katinka azt teszi, ami a dolga (hallod, Kovács Ákos?), amiben a legjobb, amihez ért, amit szeret, és amiben sikeresebb bármely felcsúti futballistánál. Ezt a lányt bárhol tárt karokkal várnák, a világ bármely, magára valamit is adó országában, és még az sem kizárt, hogy a lábnyomát is megcsókolnák.

Magyarországon Hosszú Katinka örüljön, hogy a medencében van víz. Ne kérjen olyan korszerű eszközöket, amelyek boldogabb országokban magától értetődőek, és a versenysport valamennyi résztvevőjének segítik a munkáját. Kamerarendszer? Masszőr? Saját öltöző? Jégkád? Partneri együttműködés a szövetséggel? Ugyan már.

Tetszettek volna egy szerencsésebb sportágat választani, ahova teljesítmények híján is ömlenek a milliárdok, ahol a mindannyiunk örömét szolgáló, drága monstrumokba ölik bele naponta egy jobb sorsra érdemes ország jövőjét. Hát ebben a kontextusban értelmezendő Hosszú Katinka mai kiállása. Nem csupán saját maga érdekeiért, hanem társai igazáért is.

Akiknek dolguk lenne, hogy ezekről a magától értetődő dolgokról beszélni se kelljen, nem hogy könyörögni értük, azok eddig is, és ezután is ugyanúgy nem győzik majd lesöpörni bősz magyar mellükről a téglaport, amikor valamely világversenyen felcsendül a magyar himnusz. Miközben ugyanezek azok, akik rosszul vannak a sikeres, tehetséges emberektől. A Hosszú Katinkáktól, akik nincsenek rászorulva arra, hogy lehajtott fejjel alamizsnáért könyörögjenek. Akik saját erőből elértek valamit, és megtehetik, hogy az asztalra csapjanak: eddig és ne tovább.

Hosszú Katinka pedig eldönti, hogy érdemes volt-e ennek az országnak aranyérmeket és dicsőséget szerezni. Nem örülnék neki, de egyáltalán nem vetném rá az első követ, ha jövőre majd a 4-es pályán Hosszú Katinka egy másik ország színeiben indulna a világbajnoki aranyért.

Mi pedig itt maradunk a stadionjainkkal a kert végében, a királyi lakosztállyal a várban és a mellbevágó, pitiáner rögvalósággal: hogy 2017-ben úszó vébét rendezünk, és a többszörös világcsúcstartó Hosszú Katinkának nem telik egy darab privát öltözőre és egy darab mobil masszőrre. Beszarás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.