Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Varsó nem Budapest! A lengyelek nem adják a szabadságukat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hiába keresem a magyar médiában a hírt, nem látom sehol. Nem fontos. A cukor árának változása, a villanyautó és Zimány Linda nagyon szexi bejglikészítési technikája fontos, ez láthatóan nem. Márpedig beszélni kell róla, írni kell, figyelni kell!

Ami kimaradt a magyar médiából: tegnap, szombaton, 2015 december 19.-én Lengyelország több, mint húsz városában utcára mentek az emberek.

Ismét. Mert egy hete is tízezrek voltak az utcákon. „EZ NEM BUDAPEST, HANEM VARSÓ!”- ordította a tömeg. Most ismét utcára vonultak.

A lengyel parlament előtt mintegy 20 ezren, Krakkóban nem hivatalos információk szerint 5-6 ezren tüntettek. Ezen kívül további 20 városban voltak tömegdemonstrációk.

A varsói tüntetők “Nemet a diktatúrára” és “El a kezekkel az alkotmánybíróságtól” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, és a demonstráció végén elénekelték a nemzeti himnuszt. (Forrás:MTI)

A tüntetésen ismert művészek, tudósok és politikusok is felszólaltak.

Kisebb kormányellenes tüntetések voltak Berlinben, Londonban és Brüsszelben is.

Lengyelországban 8 év ellenzéki politizálás után győzött és abszolút többséget szerzett az Andrzej Duda vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt. Mivel a A PiS-nek a parlament mindkét házában többsége van, csak az alkotmánybíróság lehet a kormány hatékony ellensúlya.

Andrzej Duda egyik első intézkedése az volt, hogy az egyetlen ellensúlyt, mely a kormány teljhatalmát képes lehet korlátozni – az alkotmánybíróságot – be akarta darálni. Saját embereit óhajtotta hivatalba emelni.

Nem ismerős ez nekünk, kedves honfitársak?

Csakhogy ameddig a jelenlegi magar kormány ezt minden nehézség nélkül meg tudta tenni, addig a lengyel emberek nem engedik a nehezen megszerzett szabadságukat elrabolni.

A demokrácia olyan, mint a levegő, amelyet ha elvesznek, az emberek fulladozni kezdenek” – mondta Agnieszka Holland ismert lengyel filmrendező.

Nemzetközi elemzők egybehangzó véleménye szerint Andrzej Duda nem fogja tudni megtenni azt, amit Orbán Viktor könnyedén megtett. Duda nem tud diktatúrát kiépíteni, nem lesz képes teljesen magához ragadni a hatalmat, nem tudja leépíteni a jogállam és a demokrácia kereteit.

A lengyel emberek eleget éltek elnyomásban ahhoz, hogy ragaszkodjanak a szabadságukhoz és megvédjék a jogaikat – vélekednek az elemzők.

A magyar emberek ezek szerint nem éltek eleget elnyomás alatt és nem ragaszkodnak a szabadságukhoz, a jogaikhoz és a demokráciához – ezt már csak én jegyzem meg halkan.

Tehát Lengyelországban forronganak a kedélyek. Én pedig nem értem, miért nem hír ez Magyarországon? Ciki beszélni róla? Nem lehet megírni? Nem szabad? A nem kormány által fizetett médiának sem? Különös.

Mindenesetre innen hívnám fel a CÖF-CÖKA, valamint Csizmadia László figyelmét, hogy eljött a szükség órája! Most nem elég az, hogy a CÖF-CÖKA nyilatkozatban gyurcsányozik, említést sem téve a tüntetésekről. Itt az idő! Be kell indítani a riadóláncot, a nénik ne daráljanak mákot a bejglihez, a bácsik ne keresgéljék a fenyőtalpat, hanem haladéktalanul induljon mindenki a lengyel testvérek megsegítésére, ahogy ők is megtették ezt több ízben.

Induljon a milliós Békemenet!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.