Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Ezt a következetes tahóságot hívják jobboldali keresztény értékrendnek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azért senki nem nézhet le egy nőt, mert gyermeket akar vállalni, és nem karriert akar építeniRétvári Bence kereszténydemokrata államtitkár szerint Kovács Ákos hatalmas port kavart kijelentéseinek ez az egyetlen értelme. Minden más értelmezés kizárólag felheccelt médiahisztéria, liberális megmondó guruk által generált lufi.

Kálmán Olgával folytatott beszélgetését tekinthetjük nyugodtan mérföldkőnek mind a televíziózás, mind a politikai kommunkáció szempontjából. Még is lehet, hogy az irreality (talk)-show kifejezés ragadja meg leginkább ezt a jelenséget. Mindenfajta – emberek közötti – beszélgetés logikáját és definícióját megcáfolva, Rétvárinak egyetlen kérdésre sem sikerült válaszolnia, de amit mondott, az legalább felbecsülhetetlen. Az elejétől a végéig. A szónak valamennyi értelmében.

Az államtitkár úgy véli, Magyarországon vélemény- és szólasszabadság van, egy cég végképp nem szankcionálhat senkit ezért. Kovács Ákosnak jogilag semmi köze nincs a magyar kormányhoz, de a magyar emberek véleményszabadságát meg kell védenie akkor is, ha Kovács Ákos senkije a magyar kormánynak. Szerinte Kovács Ákos több évtizedes teljesítményét figyelmen kívül hagyva ragadták ki és értelmezték félre a mondatait. Márpedig senkit nem lehet kirekeszteni, diszkriminálni a véleménye miatt, egy cégnek pedig nincsen és nem is lehet véleménye. Mert véleménye kizárólag az egyes embereknek van és lehet.

A Telekom elleni retorzióig elmenő kormányzati hisztériát látva egy olyan kijelentés kapcsán, amely teljesen megosztotta az elmúlt héten a magyar társadalmat, gondoltuk, célszerű lenne visszatekinteni kicsit a múltba. Átnéztük az interneten fellelhető „nyomokat” és összegyűjtöttünk néhány olyan mozzanatot, eseményt, kijelentést, amely a maga idején ékesen bizonyította: a jelenlegi kormány(pártok) szerint tényleg nem lehet lenézni a nőket.

Mert a nőket kizárólag a Fidesz-KDNP-nek és a hozzá hasonló elveket vallóknak van joguk lenézni. Jó hír, hogy ezt az álláspontjukat legalább következetesen képviselik. És mert Rétvári szerint Kovács Ákosba jobboldali, keresztény nézetei miatt kötöttek bele (és nem azért, mert a nők egy részére sértő megjegyzéseket tett), nézzük, mit gondol a nőkről úgy általában az a kormány, amely ugyanazokat a jobboldali, keresztény nézeteket vallja, mint ő.

A viszonyítási alap a nőket nemcsak szóban megsértő, de a szegény vak komondort is hírbe hozó fülöpházai polgármester, az egykor fideszes, ma független Balogh József. Aki a legfőbb ügyész megalapozott gyanúja szerint 8 napont túl gyógyuló sérüléseket okozott élettársának. Nem felmentő körülmény, hogy részegen tette.

Balogh József és a nők (fotó: Berecz Valter – 24.hu)

Ez a következetes álláspont már a 2010 előtti, ellenzéki ciklusokban is jelen volt a Fidesz nőkkel kapcsolatos kommunikációjában.  2007-ben például Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere Playboy-interjújában az MDF vezetőjén, Dávid Ibolyán élcelődött. „Ibolyáról nekem egy teljesen privát dolog jut az eszembe… ugye mindenki észrevette, hogy általában ferdén tartja a fejét. Szegénynek volt egy súlyosabb autóbalesete. Na most, az embernek az a benyomása, amikor nézi, hogy ez a ferdén tartott fej a gondolkodó ember póza… pedig nem az”. Kósa az interjúban Lendvai Ildikó külsejével is ironizált, amikor azt mondta: „A legélénkebben az foglalkoztatja az ismerősi körömet, hogy tényleg volt-e botoxkezelés vagy nem.” Valószínűleg ezekkel és a hasonlókkal kapcsolatban mondta Orbán Viktor idén, egy zártkörű megbeszélésen:

 

„Pedig mi egy kulturáltabb népség volnánk a magunk felfogása szerint ellenzékben, de még ott is emlékszem néhány dologra polgári oldalról.”

És egészen jól emlékszik. Ugyanis a nőket lekezelő megjegyzésektől a Fidesz első embere már korábban sem tartózkodott. „Mégiscsak hölgyről van szó, ugyan politikustárs, és a közéletben az asszonyok is nagyon kemények, na de mégiscsak egy hölgyről” – nyilatkozott például 2006-ban Dávid Ibolyáról. 2009-ben szintén az MDF elnökének címezte nem éppen hízelgő szavait: „sose voltam még ilyen helyzetben, mindig én kértem meg a hölgyek kezét; még olyan nem volt, aki rám akarta volna magát erőltetni”.

Most pedig nézzük a 2010 utáni termést (nem feltétlenül időrendben, a teljesség igénye nélkül):

„Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék.” (Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 26. Tusványos tábornyitóján)

Szabó, Tímea – Tasó László „kisanyja” (fotó: Népszava)

„Mit pofázol bele, kisanyám?” A fideszes Tasó László 2011-ben az akkor még LMP-s Szabó Tímeához szólt ezekkel a kedves szavakkal.

A ma is LMP-s Szél Bernadett egy 2013-as napirend előtti felszólalásának utolsó mondata így hangzott: „Önök először ütnek, aztán kérdeznek.” Tasó erre hangosan így válaszolt: „Csak téged.”

Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium egykori fideszes államtitkára a többi között azt mondta Szél Bernadettnek (kevés a nő, gyakorlatilag mindig ugyanazokat „ütik”): „Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos”, illetve „vissza kell utasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön az elmúlt 5 percben mondott.”

Illés Zoltán virággal kért bocsánatot Szél Bernadettől. Megjegyzés: Illés Zoltán már nem kapott megbízatást a harmadik Orbán-kormányban, mert ellenezte a paksi erőmű bővítését. (fotó: 444.hu)

Dr. Varga István fideszes képviselő 2012-ben kvázi a nőket tette felelőssé a családon belüli erőszakért. „Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát. (…) Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”

Buday Gyula (Fidesz) Szelényi Zsuzsának (Együtt) szólt be a parlament folyósóján: „a héten már kétszer is találkoztak, nem izgul Szelényi férje?”

„Ki az a csinos arcú, vörös hajú hölgy a szocialistáknál?”Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester szájából hangzott el a fővárosi közgyűlés egyik ülésén. Az MSZP-s Tüttő Katára gondolt és elég valószínű, hogy a lekezelő kérdésen túl az elöljáró pontosan tisztában volt a hölgy kilétével.

Lukács Tamás, KDNP-s képviselő 2013-ban úgy látta, a nők tehetnek a hajléktalanságról. „Bátorkodtam elmenni egy hajléktalanszállóba, ahol 10 férfi közül 8-nak a története úgy kezdődött, hogy amikor elváltam. Ezért senki nem felelős?” Ez egyáltalán nem lehet meglepő. Két évvel korábban a női kvóta kérdésében úgy foglalt állást: önmagában nincs probléma azzal, hogy a társadalmi arányokhoz képest jócskán alulreprezentáltak a nők a parlamentben, mert „ha a választók látnák, hogy a női képviselők azokat a tulajdonságokat a közéletben képesek képviselni, nyilvánvalóan ők is másképp gondolkodnának.”

Osztolykán Ágnes a Fidesztől jobbról kapott ugyan, de nem hagyhattuk ki a felsorolásból. Nem emlékszünk, hogy Rétvári Bence sietett volna a védelmére kelni: attól, hogy egy kisebbség tagja nem kell őt lenézni, sértegetni (fotó: MTI)

„Attól, hogy cigány vagy, még ledöfnélek” –  Zagyva György Gyula jobbikos politikus Osztolykán Ágnesnek célozta minősíthetetlen szavait.

„A főzésbe sajnos nem tudok besegíteni, annyi időm nincs, de lesz ott asszony elég. (…) Az elsődleges célom a szertartáson, hogy fegyelmezett apuka legyek, ne szipogjak, ne törölgessem a szemem. Ez az asszonyok dolga” – mondta a Orbán Viktor kormányfő a nők „dolgáról” lánya, Ráhel esküvője kapcsán.

„Timike, az ügyeletes politikai kékharisnya kigyúrt bicepszét mutogatja” – közölte 2013-ban a tőle egyébként megszokott stílusban Deutsch Tamás. A fideszes EP-képviselő így kommentálta, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke közölte: beperli az Országgyűlés Hivatalát azért, mert akadályozták képviselői munkájában és korlátozták a véleménynyilvánítási jogát.

Az elmaradhatatlan miniszterelnöki kézcsók (fotó: Origo)

„Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez” – válaszolta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy milyen témákat akar felvetni a Magyarországra érkező Angela Merkel német kancellárnak.

Az azonnali kérdések órájában idén egy alkalommal Szél Bernadett Lázár János hotelszámlái iránt érdeklődött, mire az láthatóan ideges lett, a következő válasznál pedig azzal fordult képviselőtársához: ,,vagy sok közös témánk van, vagy önnek mindenről én jutok az eszébe”. Majd reményét fejezte ki, hogy a képviselő asszony a többi minisztert is kiemelt figyelmében részesíti. (A megjegyzés a miniszter közelében ülő Fidesz-frakció férfitagjai körében kacagással jutalmazott elismerést aratott. Naná!)

„Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott.” Ez volt az egyik érve Orbán Viktornak, amikor megválaszolta idén októberben a kérdést, hogy miért nincsenek nők a harmadik kormányában.

Gúnyos, a riporter női mivoltát középpontba állító választ adott a Hír TV újságírójának az állami tulajdonú Eximbank vezérigazgatója, amikor a hölgy Andy Vajna hiteléről kérdezte. „Jól megcélzott kérdés, mindenesetre azt bizonyította, hogy a nők sokkal értékesebbek, mint a férfiak, hiszen egyszerre tudott SMS-ezni és figyelni a többi beszélőre, ez nagy megtiszteltetés.”

Kövér László és Kovács Ákos megszólalásait már kívülről-belülről ismerjük, azokat most nem idézzük fel újra. Megelégszünk annyival, hogy feltesszük a költői kérdést: ha senki nem nézhet le egy nőt azért, mert gyereket vállal ahelyett, hogy dolgozna, akkor a nőket úgy általában hogyan lehet ilyen kitartóan és következetesen lenézni? Ezek a sértő, szexista, férfiöltözőt idéző megszólalások mind annak a jobboldali-keresztény értékrendszernek a részei, amelyre úton-útfélen hivatkozni szoktak a Rétvári-félék? Erre hivatkozva tetszettek az urak tiszteletben tartani a Telekom szabad véleménynyilvánítási jogát? Mert ha igen, akkor nagyon nincs rendben. Továbbra sincs rendben. Soha nem lesz rendben. Mi, akiknek ez nem tetszik, milyen szerződést bontsunk fel, kivel?

Ártatlan kiegészítés: Pár nappal ezelőtt menesztette Bratislav Gasic védelmi minisztert a szerb kormányfő, miután sajtótájékoztatóján az egyik televízió újságírónője leguggolt, hogy a mögötte lévő kamerák elől ne takarja el a minisztert, aki ennek láttán azt mondta: „szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen letérdelnek.”  

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.