Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Mi a francot üssek a baloldalon?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap üzenetet kaptam egy ismerősömtől, akit kivételesen sokra tartok. Éppen ezért komolyan el is gondolkodtam a válaszon, de most sem vagyok benne biztos, hogy van válasz.

A kérdés: „Miért kíméled a baloldalt? Az ellenzékről miért nem írsz soha?”

Logikus és jogos felvetés. Ritkán fordul elő velem az, hogy keresgélni kelljen a szavakat, most mégis valami hasonló történik.

Nem, nem azért „kímélem” a baloldalt, mert a szívem valamelyik párthoz húzna. Éppenhogy nem – és talán ez a baj. Én, a magam részéről nem látok ugyanis sem baloldalt, sem ellenzéket. Látok egy Gyurcsány Ferencet, akinek lételeme az, hogy benne legyen  a politikában. Látom az ő támogatóit, akik tűzön-vízen át kitartanak mellette. Mert csak. Látok egy DK-t, amely önmagában nem létezne, ha nem lenne Gyurcsány.

Látok egy MSZP-t, de azt sem tudom, éppen ki vezeti.

Látok LMP-t, akik képesek voltak arra, hogy bebizonyítsák: várból is lehet szart építeni.

Látok egy PM nevű valamit.

Azt nem tudom, az Együtt 2014 létezik-e még.

Aztán van Liberálisok néven futó csapat, Bokros Lajos MOMA-ja…van még valaki? Biztosan, csak eszembe sem jut.

Nem kímélem én őket, de ezeken mit üssek? Gyurcsányozzak én is? Mi a francnak? Mi értelme lenne? Min változtatna? Ami fontosabb: ezek a pártok min változtatnak most? Több a kérdés, mint a válasz.

A jelenlegi, önmagát ellenzéknek nevező baloldal szerintem sem nem ellenzék, sem nem baloldal. Számomra nem az. Többségében megélhetési politikust látok, aki vagy a képviselői fizetésért, vagy a hatalomért hajt. Nem értem, nem a szomszédomért, nem a gyermekekért, munkavállalókért, idősekért, sérültekért. Csak önmagáért. Erőtlenül, valódi mondanivaló nélkül. Sokszor a háttérben megkötött alkukkal, egymás torkának ugrani is készen, ha egy puhább szék, magasabb illetmény a tét.

Tudom, most jön az, hogy akkor miért nem csinálok én valamit. Pedig csinálok. Napról napra csinálok, teszem, amit én hittel tenni tudok. De mindenki másra alkalmas, nem lehet mindenki vezér. Mert az nem működik, hogy tízmillió ember üvölti: UTÁNAM! Hová a faszba? Mi a cél? Semmi, csak hogy kövesselek? Kösz, úgy nem kérem. Ezer ilyen gyülekezet van, sokuk szép reményekkel indult. Aztán a lánglelkű alapító randa betegséget kapott: vérszemnek hívja a szakirodalom. Néhány hét, hónap alatt az értelmes, jószándékú emberből zsarnok lett, önjelölt próféta, a tévedhetetlenség bajnoka. Amit ő mond, az úgy tökéletes, mindenki más vagy idióta, vagy irígy. Az ilyen maga pusztítja el azt, amit létrehozott még normális korában.

Tehát én nem lennék alkalmas vezető, de ezt legalább tudom is magamról. Viszont nem is mennék olyan vezér után, aki nem maga MELLÉ, hanem maga MÖGÉ képzeli el az embereket. Mert az úgy nem működik. Számomra nem. Rossz helyről eleve csak rossz irányba lehet menni. Szerintem.

Tehát várom és keresem a lehetőséget. Azt az embert, aki mellé oda tudok állni. Azt a csapatot, akikkel képes vagyok az ezredik sorban is menni, dolgozni. Olyanokat, akikkel lehet üvöltözni, elküldeni egymást a bánatba, érvelni, vitázni. Mert sok ember akarata csak tűzben születhet, langyos pocsolyában soha.

Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, közös akarat kell és igen, kell valaki aki feláll a székre és azt várja, hogy más is álljon fel mellé. Nem az akarat hiányzik, nem is a cél. De az az erő igen, amely egyszerre, egy irányba képes mozdítani az embereket. Most nincs ilyen erő. Nem tudom, mi kell ahhoz, hogy legyen ilyen erő. Talán kell egy ember, aki köré oda lehet gyűlni. Talán nem, talán a formálódó erő löki felszínre azt a valakit. Ha szerencsénk van, több valakit. Mert jó lenne több part, több nézőpont, több akarat. Hogy jó lehessen többeknek.

Most nincs más, mint a kormánypárt. Őket sem ütöm, de elmondom, mi a rossz, mi a tűrhetetlen. Mert hallgatni nem szabad annak, akinek vannak szavai.

De az önmagát ellenzéki erőnek nevező kusza halmaznak annyi köze, befolyása van a dolgok menetére, mint egy kupac pápaszemes pillangónak. Semmi. Akkor mi értelme lenne kritizálni valamit, ami nem működik? Miért kellene jobbítani valamit, ami nem is létezik? Nem látom értelmét.

Nem tudok válaszolni az ismerősöm kérdésére, csak viszontkérdést tudok feltenni.

Te felállsz arra a székre?

Van melletted hely?

Edgar Swan

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.